Peste 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragedia în lanţ care a lovit zilele trecute Japonia, autorităţile estimând peste 10.000 victime în următoarele zile.
Potrivit oficialilor din Poliţie numărul celor care şi-au pierdut viaţa ori au fost daţi dispăruţi depăşeşte 2.000, în timp ce bilanţul oficial al morţilor a ajuns la 800. Numai în Fukushima au fost date dispărute 1.167 persoane şi peste 600 de corpuri neînsufleţite au fost înregistrate la prefecturile din oraşele Miyagi şi Iwate, potrivit agenţiei Kyodo News.
Şeful de poliţie din Miyagi, Naoto Takeuchi, estimează că peste 10.000 de victime vor fi înregistrate în oraşul japonez. Takeuchi a declarat că “nu are nicio îndoială” că bilanţul victimelor va depăşi zece mii numai în Miyagi, regiunea cea mai grav afectată de dezastru.
Autorităţile locale nu au putut lua legătura cu mii de oameni din zonele afectate şi peste 20.820 de clădiri au fost devastate parţial ori total în regiunile unde s-a simţit puternic cutremurul.
Peste 180.000 de persoane au fost evacuate pe o rază de 20 de kilometri de reactorul nuclear Fukushima 1, la doar o zi după incident, iar 19 alte persoane au fost expuse la radiaţii în apropierea reactorului, potrivit surselor oficiale.
Alte 200 de corpuri neînsufleţite au fost găsite în oraşul Higashimatsushima, în Miyagi, în timp ce aproape jumătate din populaţia oraşului Minamisanriku este dată dispărută.
Ajutoare pentru Japonia
Un număr de 69 de guverne străine şi cinci organizaţii internaţionale au oferit ajutor Japoniei, a declarat ministrul japonez al Afacerilor Externe. Guvernul nipon a adoptat un decret, sâmbătă seară, pentru a mări fondurile pentru reconstrucţie.
Statele Unite au trimis mai multe nave, inclusive două portavioane, iar ONU a trimis o echipă de experţi în evaluare şi coordonare în caz de catastrofă. Guvernul japonez a mai primit oferte de asistenţă din partea Australiei, Coreei de Sud, Noii Zeelande şi Mexicului, în timp ce China şi Uniunea Europeană şi-au anunţat şi ele sprijinul.