Bilanțul atacurilor din Kabul a depășit 100 de morți. Cristian Diaconescu: În haosul creat, grupările extremiste, teroriste au primit un nou narativ. Ne putem întoarce la practicile vechi, dinainte de 2001-2002 (VIDEO)

Publicat: 27 08. 2021, 08:48
Actualizat: 27 08. 2021, 09:03
Foto: Abaca Press / Balkis Press/ABACA

Bilanțul atacurilor de joi de pe aeroportul din Kabul, Afganistan, a sărit de 100 de morți. Cel puțin 102 persoane și-au pierdut viața, inclusiv 12 militari americani, iar alte peste 120, inclsuiv 15 ilitari americani, au fost rănite. Vinovați sunt teroriștii grupați în aripa afgană a Statului Islamic, așa-numitul ISIS-K.

Președintele SUA, Joe Biden, a subliniat că America nu se va lăsa intimidată și le va da teroriștilor un răspuns pe măsură: „Pentru cei care au comis acest atac, precum și oricui dorește rău Americii, să știe acest lucru: Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna și vă vom face să plătiți. Voi apăra interesele și cetățenilor noștri cu toate instrumentele aflate la dispoziția mea”.

Totodată, el a spus că eforturile de evacuare au atins un nivel fără precedent pe fața Pământului și vor continua și în zilele următoare. Americanii uciși și-au dat viața „în serviciul libertății, în serviciul securității și în serviciul altora, în serviciul Americii”, a subliniat Joe Biden.

Peste 100 de morți în atacurile din Kabul. Cine sunt vinovații

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că explozia de la poarta Abbey a fost rezultatul unui ”atac complex” care a dus la un număr de victime în rândul trupelor americane și civililor. El a confirmat, de asemenea, că a mai avut loc cel puțin o explozie la hotelul Baron din apropierea aeroportului.

„În haosul creat prin ocuparea rapidă de către talibani a Kabulului mai ales, practic toate grupările extremiste, teroriste, radicale au primit un nou narativ și, din punctul lor de vedere, iată, forța malefică a Occidentului s-a retras învinsă din Afganistan, deci ne putem reintoarce la practicile și procedurile mai vechi, cele aplicate înainte de 2001-2002”, a declarat, pentru B1 TV, Cristian Diaconescu, președinte PMP și fost ministru de Externe.

Talibanii au condamnat atacul asupra civililor și au arătat cu degetul spre organizațiile teroriste, în special spre filiala ISIS din Afganistan, grupare rivală lor.

„Se pare ca nu neaparat talibanii, deocamdată – sigur, sunt discuții inițiale -, nu neaparat talibanii ar fi la originea unor astfel de atentate, ci o structură a Statului Islamic și se numește ISIS-K, ISIS Khorasan, după numele unei comunități, unei regiuni din Afganistan. Este o structură foarte violentă, care a mai organizat atentate și anterior, în Kabul și în jurul Kabulului, și care, în acest moment, pe fundalul retragerii și al haosului, al debandadei, al crizei umanitare generate, încearcă să se legitimeze, cum vă spuneam, în calitate de învingători”, a mai explicat Diaconescu.

Teroriștii încearcă astfel să ocupe golul lăsat de aliații occidentali după retragerea din Afganistan: „Nu intenționează să se așeze la masa negocierilor. Profitand de debandada, de haos și, încă o dată, de pasul în spate făcut de americani și de Alianța Nord-Atlantică, încearcă, cel puțin propagandistic, să ocupe spațiul și ce știu ei cel mai bine să facă: să omoare oameni nevinovați, fără niciun fel de logică”.

O reacție cu privire la acest atac a avut și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Acesta a condamnat atacul de la aeroportul Kabul și anunță că, din fericire, printre victime nu se află niciun român. Cei nouă cetățeni aflați încă în Afganistan se află în afara oricărui pericol.

Haosul de pe Aeroportul din Kabul este declanșat de căderea neaștepatată și extrem de rapidă a capitalei afgane în mâinile talibanilor. În câteva zile și aeroportul urmează să intre pe mâna noii conduceri afgane, după retragerea totală a armatei americane.