SUA a raportat, duminică, apropate 2.000 de decese cauzate de pandemia de coronavirus, care a izbucnit la sfârșitul anului 2019 în China și s-a extins rapid pe întreg mapamondul.
Mai precis, 1.997 de persoane s-au stins din viață, duminică, potrivit informațiilor furnizate de universitatea Johns Hopkins, bilanțul total ajungând la 40.661.
Statul New York va începe cea mai agresivă campanie de testare a anticorpilor din această săptămână, iar unele state încep să slăbească restricțiile, deoarece efortul național de a restabili economia a început să se contureze duminică.
Negociatorii au fost, de asemenea, apropiați de un acord care ar putea oferi 300 de miliarde de dolari în finanțare suplimentară pentru întreprinderile mici.
Cu toate acestea, restricțiile rămân în vigoare. În Oklahoma City, a avut loc o ceremonie virtuală pentru a marca a 25-a aniversare a atentatului care a ucis 168 de persoane.
Statul din New York va începe testarea anticorpilor a mii de rezidenți în această săptămână pentru a încerca să determine amploarea focarului de coronavirus, a declarat duminică guvernatorul Andrew Cuomo. Cuomo a spus că un test a fost aprobat de FDA și că testarea va avea loc „în cel mai agresiv mod din țară”, scrie USA Today.
Testarea anticorpilor reflectă câte persoane au fost infectate de virus.
Andrew Cuomo a afirmat că noile cazuri, spitalizări și intubații par să fie în scădere. Cel mai recent număr zilnic de decese, 507, a fost în scădere cu aproape 10% față de ziua precedentă și a reprezentat cel mai mic total în mai mult de două săptămâni.
Diverse ordine de distanțare socială în Statele Unite au ajutat la încetinirea răspândirii SARS-COV-2, dar statele simt presiunea din ce în ce mai mare din partea protestatarilor și uneori de la Casa Albă pentru începerea relaxării măsurilor. Astfel că, unii își prezintă planurile de a face acest lucru. Luni, companiile contractante din Vermont, magazinele de aprovizionare cu grădină, echipajele de construcții mici și birourile mici vor avea voie să funcționeze cu anumite restricții.
În acest sfârșit de săptămână, New York, Connecticut și New Jersey și-au deschis porturile de marină, șantierele navale și lansările pentru bărci pentru uz recreativ. Guvernatorul Texas, Greg Abbott, a declarat că toate magazinele din stat vor putea opera cu amănuntul începând de vineri. Și locuitorii din Florida au început să meargă spre ocean după ce guvernatorul Ron DeSantis a dat undă verde pentru redeschiderea unor plaje.
Guvernanții democrați și republicani au făcut un apel, pe Twitter, la președintele SUA, Donald Trump, pentru a „elibera” unele state în care oamenii au protestat împotriva măsurilor de distanțare socială, adoptate pentru a încetini răspândirea Covid-19.
„Președintele Statelor Unite încurajează practic nesupunerea” împotriva legilor care sunt „concepute pentru a proteja sănătatea oamenilor”, a declarat guvernatorul Jay Inslee, D-Wash, care a adăugat că ”este periculos, deoarece poate inspira oamenii să ignore lucruri care de fapt își pot salva viața”.
Guvernatorul republican Larry Hogan din Maryland a declarat pentru CNN că nu crede că este „util” pentru Trump „să încurajeze manifestațiile și să încurajeze oamenii să meargă împotriva propriei politici a președintelui”.
Rata de deces din SUA pe cap de locuitor pentru coronavirus este mai mică decât în multe țări din Europa, conform datelor citate de Casa Albă.
Deborah Birx, coordonatorul de răspuns la coronavirus, a prezentat sâmbătă datele care arată că SUA raportează 11,24 de decese la 100.000 de persoane, o rată mai mică decât Belgia, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie și Olanda. Ea a creditat măsurile de distanțare socială cu menținerea acestei rate scăzute.
Sute de români din diaspora au fost testați pozitiv pentru Covid-19, unii dintre ei chiar stingându-se din viață.
Astfel că, în SUA, 2 cetățeni români au fost depistați cu noul coronavirus.
Potrivit raportului prezentat duminică de Grupul de Comunicare Strategică, 732 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2: 422 în Italia, 196 în Spania, 26 în Franța, 13 în Germania, 57 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 3 în Austria, 2 în Belgia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia.
De la începutul pandemiei de COVID-19 și până la acest moment, 61 de cetățeni români aflați în străinătate, 14 în Italia, 15 în Franța, 19 în Marea Britanie, 7 în Spania, 3 în Germania, unul în Belgia, unul în Suedia și unul în Elveția, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 11 au fost declarați vindecați: 7 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
Peste 8.700 de oameni au fost infectați cu noul Covid-19, dintre care 451 s-au stins din viață, conform raportului.