Peste 20.000 de oameni au murit acum în spitalele din Marea Britanie după ce au fost testate pozitiv pentru coronavirus, ceea ce a făcut ca țara să fie a cincea din lume care să depășească prag, după ce sâmbătă a fost raportată o creștere de 813 decese.
În prezent, totalul se ridică la 20.319 de oameni care s-au stins din viață, la aproape șase săptămâni după ce consilierul științific principal, Sir Patrick Vallance, a declarat, la 17 martie, că menținerea numărului de morți sub 20.000 ar fi „un deznodamant bun în termeni de unde vrem să ajungem”, scrie The Guardian.
Guvernul se confruntă cu critici din ce în ce mai mari cu privire la răspunsul său la noua pandemie de coronavirus pe măsură ce numărul morților crește. Marea Britanie a fost mai lentă pentru a impune un blocaj decât colegii europeni și se luptă să își ridice capacitatea de testare.
Țara are acum cel de-al cincilea număr maxim de decese coronavirus oficial din lume, după ce Statele Unite, Italia, Spania și Franța, iar oamenii de știință au spus că rata mortalității va începe să scadă rapid în alte două săptămâni.
Ministrul de Interne, Priti Patel, a rugat britanicii să rămână acasă, deoarece mai multe persoane încep să ignore sfaturile de izolare. Datele arătau că utilizarea mașinii începuse să crească în această săptămână.
„Instrucțiunile noastre rămân clare, oamenii ar trebui să stea acasă, să protejeze NHS (Serviciul Național de Sănătate) și să salveze vieți”, a spus Patel la o conferință de presă sâmbătă, adăugând că „Știm că oamenii sunt frustrați, dar nu suntem în pericol. Este obligatoriu să urmăm în continuare regulile”.
Datele Ministerului Sănătății publicate sâmbătă au arătat că au fost efectuate 28.760 de teste în data de 24 aprilie. Aceasta este probabil să exercite presiuni suplimentare asupra guvernului, având în vedere că obiectivul său este de a atinge 100.000 de teste pe zi până la sfârșitul lunii aprilie, scrie Reuters.
Există îngrijorari că testarea limitată ar putea însemna o ieșire lentă de la măsurile impuse și ar putea avea un impact mai mare asupra economiei Marii Britanii, a cincea cea mai mare din lume.
Peste 1.000 de români din diaspora au fost diagnosticați cu noul coronavirus, dintre care unii s-au stins din viață.
Astfel, în Marea Britanie, 64 de cetățeni români au fost testați pozitiv, iar 23 au murit.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis sâmbătă că, până acum 1.482 conaționali au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, cei mai mulți, în Italia și Spania.
Mai precis, este vorba despre 1.157 de români din Italia, 196 din Spania, 26 din Franța, 16 din Germania, 64 din Marea Britanie, 2 din Namibia, 3 din SUA, 4 din Austria, 3 din Belgia, 2 din Indonezia, 2 din Elveția, 2 din Turcia și câte unul din Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia.
De la raportara de vineri, alți trei români din afara țării au fost răpuși de infecția cu COVID-19, bilanțul deceselor ajungând la 73. Este vorba despre 19 români din Italia, 16 din Franța, 23 din Marea Britanie, 7 din Spania, 3 din Germania, 2 din Belgia, unul din Suedia, unul din Elveția și unul din SUA.
În același timp, 21 de români din străinătate au fost declarați vindecați, după cum urmează: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.