Biden vizitează Germania, în încercarea de a-i liniști pe partenerii transatlantici că SUA nu-i va lăsa să se descurce singuri cu războiul din Ucraina
Biden urmează să sosească în Germania joi seară pentru o scurtă vizită atât pentru a celebra noul spirit de solidaritate transatlantică, cât și pentru a discuta ce poate face Occidentul pentru a împiedica o victorie a președintelui rus, Vladimir Putin, în Ucraina, potrivit Politico.
Misiunea lui Biden e de a calma neliniștea stârnită de posibilitatea ca Trump să câștige alegerile
Puține lucruri de după al Doilea Război Mondial a reușit să strângă mai mult legăturile transatlantice precum războiul din Ucraina. Totuși, în spatele manifestării de bonomie transatlantică, adevărata întrebare este dacă vreunul dintre eforturile din ultimii ani va mai conta în câteva săptămâni.
Chiar dacă relația Americii cu Europa ar putea fi mai puternică ca niciodată, este, de asemenea, fundamental în pericol, în acest moment. Cu toate discuțiile inevitabile despre importanța alianței dintre cele două națiuni ale lor, Biden și cancelarul german Olaf Scholz au lăsat lumea să asiste la un conflict înghețat deocamdată în Ucraina. Și în mai puțin de trei săptămâni, lucrurile ar putea arăta chiar și mai rău pentru ucraineni.
80% dintre germani cred că o realegere a lui Trump ar avea un impact negativ asupra relațiilor transatlantice
O victorie în alegerile prezidențiale din SUA a lui Donald Trump, care a pus la îndoială sprijinul american în continuare pentru Kiev și chiar a refuzat să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul, ar băga relațiile dintre SUA și Europa în criză peste noapte.
Europei îi lipsește atât conducerea, cât și mijloacele necesare pentru a umple golul pe care l-ar crea retragerea SUA de la sprijinul acordat Ucrainei.
În plus, având în vedere gândurile fostului președinte cu privire la părăsirea NATO, o victorie a lui Trump ar determina țări precum Germania să se concentreze mai mult pe consolidarea propriei securități în loc să continue să ajute Ucraina.
De aceea, vizita lui Biden la Berlin promite să fie mai mult o sesiune de consiliere decât o sărbătoare.
În etapele finale ale președinției sale anterioare, Trump s-a enervat atît de rău pe germani din cauza cheltuielilor lor întârziate pentru apărare, încât a ordonat Pentagonului să retragă aproximativ 12.000 de soldați americani staționați în Germania, aproximativ o treime din total. Mai târziu, Biden a anulat această decizie.
Nu este de mirare că peste 80% dintre germani cred că o realegere a lui Trump ar avea un impact negativ asupra relațiilor transatlantice, potrivit unui sondaj recent realizat de Körber Stiftung, o fundație germană.