Președintele Joe Biden a promis că SUA va continua sprijinul pentru Ucraina, după ce finanțarea militară suplimentară a fost exclusă dintr-un acord de ultim moment privind bugetul Congresului, potrivit BBC.
Măsura temporară, adoptată pentru a preveni închiderea guvernului, nu a inclus ajutor militar în valoare de 6 miliarde de dolari pentru Kiev – o prioritate de top a Casei Albe.
Republicanii se opun ajutorului militar suplimentar, mulți opunându-se în mod deschis abordării lui Biden asupra războiului.
Dar duminică, Biden a spus că Ucraina poate „conta pe” sprijinul SUA.
„Nu putem, sub nicio circumstanță, să permitem întreruperea sprijinului SUA pentru Ucraina”, a spus Biden.
„Pot asigura [Ucrainei] că vom ajunge acolo, că o vom duce la bun sfârșit”, a spus el despre restabilirea finanțării pentru război. „Vreau să-i asigur pe aliații noștri americani… că puteți conta pe sprijinul nostru, că nu vom pleca”.
SUA au furnizat deja ajutor militar de aproximativ 46 de miliarde de Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
Președintele Biden a cerut încă 24 de miliarde de dolari.
Și în ultimele luni SUA au trimis echipamente de ultimă generație la Kiev – inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri Abrams. Aceasta vine în timp ce forțele Kievului continuă să lanseze o contraofensivă cu mișcare lentă în sudul țării.
Dar acordul bugetar temporar de sâmbătă – care va finanța guvernul federal al SUA pentru 45 de zile – a exclus, pentru moment, finanțarea militară continuă.
Înalți lideri ai Senatului din ambele partide au lansat o declarație comună în care semnalează intenția lor de a „a asigura că guvernul SUA continuă să ofere” sprijin Ucrainei în următoarele săptămâni.
Dar mișcarea – care a venit la doar nouă zile după ce președintele Zelenski a zburat la Washington pentru a pleda pentru sprijin suplimentar – reflectă opoziția tot mai mare a republicanilor de extremă dreapta din Camera Reprezentanților față de război din ultimele luni.
Republicanii controlează Camera Reprezentanților, democrații bucurându-se de o majoritate subțire în Senat. Ambele trebuie să aprobe legislația privind bugetul înainte ca aceasta să fie semnată în lege.
Congresmanul din Florida, Matt Gaetz, a declarat sâmbătă reporterilor că finanțarea „autorizată deja din acest Congres este undeva între mai mult decât suficientă și mult prea mult”.
Iar reprezentantul Georgiei, Marjorie Taylor-Green, a spus că a fost deja alocat mult prea mult ajutor Kievului, spunând că „Ucraina nu este al 51-lea stat”.
Abordarea lor a provocat o reacție furioasă din partea senatorilor Partidului Democrat.
„Nu pot să cred că oamenii vor pleca din Ucraina în acest moment”, a spus senatorul Mark Warner.
În ciuda conflictului, oficialii de la Kiev au căutat să încadreze acest nou acord de finanțare de 45 de zile din SUA drept o „oportunitate” pentru diplomații săi de a-și asigura sprijin pe termen mai lung. Este mai mult ca un termen limită nedorit.
Ministerul de Externe al Ucrainei spune că „fluxul de ajutor american nu se va schimba”, cu 3 miliarde de dolari de sprijin umanitar și militar care urmează să sosească în continuare, dar admite că „programele în derulare” ar putea fi afectate.