Biden a încercat să-i liniștească pe alegătorii americani preocupați de vârsta sa înaintată, dar a pus gaz pe foc: „Știu ce naiba fac”

Biden a încercat să-i liniștească pe alegătorii americani preocupați de vârsta sa înaintată, dar a pus gaz pe foc: „Știu ce naiba fac”
Foto: Hepta - Abaca Press / Sipa USA

O anchetă care-l scutește pe președintele Joe Biden de acuzații penale i-a dat, în mod paradoxal, o lovitură politică amenințătoare.
Casa Albă știa că are o problemă politică uriașă la alegerile din 2024.

Joe Biden s-a înfuriat în conferința de presă

Raportul consilierului special Robert Hur, publicat joi, despre gestionarea de către Biden a documentelor clasificate, a pus capac unei situații deja tensionate. Afirmațiile sale că Biden este în vârstă și uituc au declanșat o furtună politică care a lovit direct în centrul vulnerabilității principale a președintelui la alegerile din 2024.

După ore în care republicanii au afirmat că raportul arăta că nu era capabil să servească drept președinte, Biden a apărut la o conferință de presă programată în grabă joi seară, aparent încercând să salveze ceva din ceea ce s-a transformat într-o zi dezastruoasă.

„Știu ce naiba fac”, s-a înfuriat Biden în Sala Diplomatică a Casei Albe, în timp ce își apăra facultățile mintale și se înfuria.
Biden a subliniat, de asemenea, că raportul lui Hur face distincții între manipularea de către acesta a materialelor clasificate și presupusa conduită criminală și obstructivă a lui Donald Trump care este urmărit penal pentru exact aceeași problemă.

Joe Biden părea foarte vehement, dar, în același timp, furia sa și un eveniment care părea să scape rapid de sub control, cu reporterii strigând întrebări și întrerupându-l, ar fi putut ajunge să scoată în evidență chiar întrebările pe care și le pun alegătorii despre vârsta lui, întrebări pe care ar fi trebuit să le lămurească.

Când MJ Lee de la CNN a subliniat că mulți alegători au întrebări despre vârsta lui, Biden l-a arătat cu degetul și a spus nervos: „Asta crezi tu”.

Biden a făcut câteva gafe și săptămâna asta

Conferința de presă a ridicat, de asemenea, noi întrebări cu privire la acuitatea sa într-o săptămână în care a confundat de două ori numele unui lider european în exercițiu și al unuia cu care a interacționat în anii 1980.

La un moment dat în apariția sa de joi seara, Biden s-a referit la președintele Egiptului într-un comentariu despre criza din Orientul Mijlociu, dar a spus în mod eronat „președintele Mexicului”.

Acesta este genul de greșeală pe care ar putea-o face orice politician suprasolicitat. Și chiar și atunci când era mult mai tânăr, Biden avea o reputație de generator de gafe. Dar în contextul declarației lui Biden că „memoria mea este foarte bună” răspunderea sa politică devine uriașă.

A existat și un moment emoționant în care durerea palpabilă a ieșit la suprafață când președintele l-a condamnat pe Hur pentru că i-a sugerat că, într-un interviu, s-a chinuit să-și amintească data morții fiului său iubit, Beau.

Este greu să ne gândim la un lucru mai dureros de citit pentru Biden, deoarece rămâne profund afectat de moartea fiului său de la cancer la creier în 2015. „Cum dracu îndrăznește să profite de asta?” a întrebat Biden, înainte de a se întrerupe, aparent aproape de lacrimi.

În general, Biden a lăsat impresia unui președinte care simte că a fost profund nedreptățit, este nemulțumit cu privire la felul în care este tratat de mass-media și tratat de republicani și încă mai crede profund că este cea mai bună opțiune pentru a-l învinge pe Trump în noiembrie – un adversar pe care îl vede ca o anatemă antidemocratică pentru tot ceea ce reprezintă America.

Apărătorii președintelui sunt adesea mai supărați atunci când conversația politică este dominată de vârsta lui Biden – decât de provocările repetate ale lui Trump la adresa statului de drept.

Alegătorii nu au încredere că ar mai fi în stare să conducă țara

Dar, în același timp, vârsta și acuitatea sa contează cu adevărat pentru alegători și el este sub presiune din ce în ce mai mare pentru a aborda acest lucru și a-și demonstra capacitatea pe măsură ce se apropie alegerile generale.

Sigur, probabilul adversar republican al lui Biden este un bărbat de 77 de ani, de două ori acuzat, cu un temperament vulcanic, care se confruntă cu 91 de acuzații și a încercat să submineze democrația americană în urmă cu trei ani.

Dar Biden este președintele acum și, în ciuda încadrării preferate a campaniei sale conform căreia 2024 este o bătălie directă între el și Trump, el va fi judecat după propriul său palmares și capacitatea de a servi din poziția de comandant șef timp de patru ani.

Mai ales că vicepreședintele Kamala Harris are propriile ei întrebări la care să răspundă despre experiența, popularitatea și capacitatea ei de a servi în Biroul Oval.

Într-un sondaj CNN/SSRS publicat în noiembrie, doar 25% dintre americani au crezut că Biden are rezistența și capacitatea de a conduce eficient, în timp ce 53% au spus că Trump are. Într-un alt sondaj CNN de săptămâna trecută, 46% dintre democrați erau îngrijorați de vârsta lui Biden.

Aceasta este o problemă delicată care nu a fost abordată pe deplin nici de Casa Albă, nici de campania Biden și este adesea tratată de democrați și de la Washington într-un mod care nu reflectă pe deplin profunzimea sentimentelor pe care le are întreaga națiune despre acest subiect.

Faptul că Biden și-a rostit remarcile joi seară arată că echipa sa recunoaște acum că președintele are o responsabilitate semnificativă în acest domeniu, dar performanța sa sugerează, de asemenea, că încă nu a găsit o soluție care să-i liniștească pe alegătorii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`