Berlinul permite Kievului să folosească armele germane pentru a ataca ținte din Rusia

Publicat: 31 05. 2024, 13:29
Actualizat: 31 05. 2024, 15:20
Cancelarul german Olaf Scholz. Foto: Hepta - DPA Images / Michael Kappeler

Mai multe țări NATO și-au relaxat abordările cu privire la utilizarea de către Ucraina a echipamentelor lor militare – dar unele încă nu se clintesc.

Germania a anunțat că va permite Ucrainei să folosească armele germane pentru a ataca ținte din interiorul granițelor Rusiei, alăturându-se celorlalți membri NATO pentru a-și relaxa limitele privind ceea ce poate face Ucraina cu echipamentele militare donate, potrivit Euronews.

Vestea vine în timp ce mai multe state membre NATO, inclusiv SUA, își reduc, unul câte unul, restricțiile privind măsura în care Kievul poate folosi armamentul furnizat de Occident pentru a combate invazia Rusiei.

Cu toate acestea, nu toți membrii sunt de acord cu mutarea. Ministrul italian de externe Antonio Tajani a exclus atât trimiterea de trupe în Ucraina, cât și utilizarea armelor italiene pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

„Este imposibil ca Italia să trimită soldați în Ucraina și să folosească armele în Rusia”, a declarat Tajani reporterilor din Praga.

Tajani a subliniat sprijinul Italiei pentru Ucraina, dar a spus că, conform constituției țării, ar fi imposibil să se permită ca armele sale să lovească în interiorul Rusiei și să trimită trupe în Ucraina.

„Nu luptăm împotriva Rusiei. Apărăm Ucraina, nu este la fel”, a adăugat el.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins amenințările reînnoite ale Rusiei de escaladare.

„Nu este nimic nou”, a spus el. „Acesta face parte din eforturile președintelui Putin de a împiedica aliații NATO să sprijine Ucraina”.

Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc vineri în capitala Cehiei pentru a se pregăti pentru summitul complet al liderilor din această vară, deoarece alianța sporește sprijinul pentru Ucraina.

Corul vocilor aliate care oferă Ucrainei o mai mare libertate de a-și folosi armele a crescut în ultimele săptămâni după ce Rusia a lansat lovituri de artilerie asupra Harkivului de pe teritoriul său, determinând apeluri pentru ajutor de la Kiev.

„Este o chestiune de respectare a dreptului internațional – dreptul Ucrainei la autoapărare”, a spus Stoltenberg. „Rusia a atacat Ucraina, (care are) dreptul de a se apăra. Și asta include și atacarea țintelor militare legitime în interiorul Rusiei.”

„Dacă te uiți la câmpul de luptă acum, Rusia lansează atacuri asupra pământului Ucrainei de pe pământul rus cu artilerie, rachete și trupe în masă”, a spus el. „Și, desigur, este foarte greu pentru Ucraina să se apere dacă nu i se permite să folosească arme avansate pentru a respinge aceste atacuri.”