Fostul comandant al forțelor americane în Europa: Rusia poate ocupa Odesa, apoi România
Secole la rând, Rusia a recurs la forță și va continua să speculeze orice slăbiciune din cadrul alianței nord-atlantice, a avertizat fostul comandant al forțelor americane în Europa, în cadrul unei conferințe de securitate desfășurată la Praga. În consecință, susține Ben Hodges, NATO trebuie să-și consolideze prezența în Marea Neagră.
”Rusia a comis un act major de agresiune în Marea Neagră. Dacă Occidentul nu face nimic referitor la anexarea Crimeei, este posibil ca următoarele teritorii pe care le va ocupa Rusia să fie Odesa și, eventual, România”, a avertizat Hodges.
În viziunea sa, China reprezintă un alt pericol major, precizează handofmoscow.com.
Ben Hodges susține că următorii 10 ani ar putea izbucni un război între Statele Unite și China: ”Sper să nu am dreptate, dar mă uit la ceea ce face China, urmăresc ceea ce spun conducătorii săi și văd o traiectorie care poate duce la un conflict”. Acest posibil conflict va stabili sferele de influență în Pacific.
Luni, prim-vicepreședintele Comisiei Europene,Frans Timmermans, a declarat, la București, căRomânia ar fi avut o cu totul alta soartă dacă nu ar fi aderat la Uniunea Europeană în 2007. Mai exact, Timmermans a spus foarte clar căVladimir Putinar fi făcut în România exact ce face acum înUcraina, dacă țara noastră nu devenea membră a blocului comunitar.
”În ultimii douăzeci ani de ani, avantajul de a fi în poziția mea, de a avea traiectoria mea publică este că vă pot spune că am văzut evoluția României cu ochii mei. Și că era complet diferită la sfârșitul anilor ’80 și la începutul celor ’90. Dacă îmi spuneați atunci că România va fi un stat membru al Uniunii Europene în 2007, trebuia să ne încredințăm unui spital de boli mintale. Dar poporul român a făcut acest lucru posibil. Și restul Uniunii Europene a făcut acest lucru posibil. Și a fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu pentru mine că dacă nu făceați acest pas istoric, ceea ce Putin face acum înUcraina, o făcea și în România”, a declaratFrans Timmermans.
Armata Română se bazează în principal pe echipament învechit, din era sovietică, iar cele câteva programe de înzestrare se află în stadiu incipient sau sunt pur și simplu blocate.
Forțele Navaleau 46 de nave operaționale, conform raportului IISS pe 2019. Cel mai important contract, cel de achiziție a 4 corvete multirol, este suspendat din ianuarie 2019, Ministerul Apărării sesizând Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura s-ar fi realizat ilegal. Armata vrea să achiziționeze și rachete pentru nave. Pentru a debloca situația, ministrul Apărării a anunțat că va demara o procedură separată, pentru a nu pierde timpul cât timp achiziția corvetelor este suspendată.
Găurile sunt cârpite cu prezența tehnicii și trupelor aliaților NATO.
Între timp, Armata Română are șef și nu prea.La finalul lui 2018, Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării.Decizia președintelui a fost atacată în contencios administrativ de către Ministerul Apărării.Curtea de Apel Bucureşti a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în privința unui articol din legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, în acest proces.