Belgia, care deține președinția UE, vrea să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova în iunie

Belgia, care deține președinția UE, vrea să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova în iunie
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Oficialii de la Bruxelles fac eforturi pentru a începe negocierile oficiale privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană încă de luna viitoare, potrivit unor persoane familiare cu subiectul.

În culise, diplomații din UE și de la Kiev lucrează intens pentru a încerca să convingă guvernul ungar să-și dea aprobarea deschiderii discuțiilor privind aderarea Ucrainei, potrivit Politico.

Cinci diplomați, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că scopul este de a demara negocierile formale pe 25 iunie.

Deschiderea discuțiilor ar aduce o creștere a moralului Ucrainei, care de mai bine de doi ani se luptă cu o invazie rusă pe scară largă și aspiră de mult să se alăture blocului occidental.

Liderii UE i-au spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyi în decembrie anul trecut că doresc ca Ucraina și Moldova să se alăture clubului lor, aducând potențial statutul de membru în 29 de țări. Dar procedura legală formală de începere a discuțiilor de aderare a fost întârziată de opoziția din partea Ungariei.

Potrivit diplomaților, atât Bruxelles-ul, cât și Kievul se angajează într-o diplomație bilaterală intensă cu Budapesta pentru a răspunde preocupărilor legate de minoritățile maghiare din Ucraina.

În urma discuțiilor din aprilie dintre Andriy Yermak, puternicul șef al biroului președintelui ucrainean, și ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, „părțile au remarcat dinamica pozitivă a dialogului”, potrivit unui rezumat ucrainean. Kievul a răspuns la o listă de 11 puncte prezentată de Budapesta și așteaptă răspunsul Ungariei.

Un diplomat UE a speculat că Ungaria ar putea dori să înlăture problema discuțiilor de aderare a Ucrainei înainte de a prelua președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE în iulie. „A existat un sentiment de a nu face acest lucru înainte de alegerile [pentru Parlamentul European din 9 iunie], deoarece ar putea deveni o problemă electorală”, a spus diplomatul UE, surprinzând starea de spirit resimțită printre mulți oficiali de la Bruxelles.

După ce liderii UE au acordat Kievului un aviz politic, următorul pas în procesul de aderare este începerea discuțiilor oficiale prin intermediul unei conferințe interguvernamentale cu Ucraina. Aceasta ar reprezenta deschiderea negocierilor de aderare.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, țările UE trebuie să convină asupra unui așa-numit cadru de negociere. Cele 27 de capitale s-au tocmit pe acest document de când le-a trimis Comisia Europeană în martie. Până acum, negocierile la nivel tehnic merg bine, au spus doi dintre diplomați, și se așteaptă ca un nou proiect să fie trimis ambasadorilor UE în următoarele săptămâni, pentru ca aceștia să poată rezolva cele mai spinoase probleme.

Ucraina și susținătorii săi din UE au cerut ca conferința interguvernamentală dintre Bruxelles și Kiev să aibă loc înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`