Belgia aprobă weekendul de 3 zile. Angajații pot alege să lucreze 10 ore pe zi pentru a beneficia de numai 4 zile de muncă

Publicat: 15 02. 2022, 21:32
Foto-Pixabay

Belgienii vor avea dreptul de a lucra o săptămână de patru zile fără pierderi de salariu, în urma unei revizuiri guvernamentale a legislației muncii din țară, determinată de pandemia de Covid, informează The Guardian.

Opțiunea angajaților de a lucra zile mai lungi pentru a câștiga un weekend de trei zile a fost unul dintre pachetele de reforme economice convenite marți în cadrul coaliției de guvernare.

Companiile pot respinge o cerere a unui angajat pentru o săptămână de lucru redusă – în care vor lucra aceleași ore totale – dar angajatorii vor trebui să își justifice răspunsul în scris.

La baza inițiativei stă o reformă pentru creșterea productivității

Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că scopul reformelor pieței muncii, inclusiv noilor reguli privind munca de noapte, este de a crea o economie mai dinamică și mai productivă.

„Dacă ne comparați țara cu celelalte, veți vedea adesea că suntem mult mai puțin dinamici”, a spus el. „După doi ani grei, piața muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim reperele pentru o economie mai bună.”

Săptămânile de lucru de patru zile au fost testate în Islanda între 2015 și 2019 și de atunci au devenit alegerea a 85% din populația activă a țării.

În 2023, în Scoția, urmează să înceapă un proces de șase luni, în care se dorește implementarea aceleași măsuri.

Luni, comisarul din Țara Galilor, Sophie Howe, a cerut guvernului galez să ofere opțiunea unei săptămâni cu patru zile de lucru, în sectorul public, ca prim pas.

De Croo a spus că administrația sa trebuie să încurajeze mai mulți oameni să lucreze, doar 71,4% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani au un loc de muncă – cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în ​​Țările de Jos și Germania.

Coaliția federală formată din șapte partide, din Belgia, și-a stabilit obiectivul de a crește proporția de muncă la 80% până în 2030.

Libertatea angajatului se traduce în dorință mai mare de muncă

De Croo a spus că „libertatea mai mare pentru angajat” este cheia pentru creșterea ratei de angajare.

Companiile cu 20 sau mai mulți angajați vor trebui să ofere personalului lor opțiunea de a se „deconecta” după programul de lucru, ceea ce înseamnă că nu trebuie să răspundă la apeluri sau să răspundă la e-mailuri între orele 23:00 și 5:00.

Personalul va putea, de asemenea, să solicite și să aștepte un răspuns motivat din partea angajatorilor, în cazul în care doresc să-și schimbe programul de lucru de la o săptămână la alta.

De asemenea, se dorește ca personalul cu ore variabile să își cunoască programul de lucru cu șapte zile înainte.