Belarusul acuză Ucraina de acțiuni „inamicale”: „Au început să se amestece în mod direct şi indirect în afacerile noastre interne”
Belarusul a anunțat expulzarea unui număr considerabil de diplomați ucraineni din țară pentru a pune capăt unor activități „nediplomatice” ale acestora. Totodată, ministerul belarus de Externe a susținut că țara sa a observat o serie de acțiuni „inamicale” ale Ucrainei.
Anatoli Glaz, purtătorul de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, a susținut că Ucraina a adoptat o atitudine ostilă față de țara sa și se „amestecă” în mod direct și indirect în afacerile interne, potrivit news.ro.
Majoritatea diplomaților ucraineni au fost expulzați din Belarus
Din cauza activităților „nediplomatice”, Belarusul a decis să expulzeze din țară marea majoritate a diplomaților ucraineni. Astfel, pe teritoriul țării vor mai rămâne doar ambasadorul ucrainean și patru diplomați.
„Belarusul a decis să reducă numărul diplomaţilor ucraineni pe teritoriul său. Această măsură vizează să pună capăt unor activităţi nediplomatice ale unui anumit număr al membrilor personalului instituţiilor diplomatice ucrainene”, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, Anatoli Glaz.
Belarusul a observat „acțiuni inamicale ale Ucrainei”
Anatoli Glaz a adăugat că acțiunile Ucrainei nu mai pot fi tolerate, în contextul în care se amestecă în afacerile interne, și că acest lucru a fost observat însă din 2010.
„Începând din 2020, Belarusul a observat numeroase acţiuni inamicale ale Ucrainei vizând o distrugere iresponsabilă a relaţiilor dintre state cu ţara noastră, contactelor comerciale şi legăturilor stabilite de mult timp”, a spus Anatoli Glaz.
„Situaţia a ajuns într-un asemnea punct, încât autorităţile ucrainene au început să se amestece în mod direct şi indirect în afacerile interne (belaruse) şi au pus pauză contactelor între statele noastre. Încă din 2021, ele au catalogat Belarusul drept o ţară inamică”, a denunţat el.
Președintele Belarusului l-a îndemnat pe Zelenski să semneze acordul cu Moscova pentru a nu fi pus în postura de a semna un act de capitulare, având în vedere că Rusia a oferit o „versiune acceptabilă” a acestuia.
Lukașenko a mai susținut că militarii belaruși nu se vor implica în război și că țara susține negocierile în defavoarea acțiunilor militare.