Reacțiile oficialilor de la Kiev și ale politicienilor occidentali nu au întârziat iar presa americană și ucraineană au numit manevrele armatei belaruse o dovadă a unui atac iminent asupra Ucrainei.
Pe teritoriul republicii activează o grupare comună de trupe ruso-belaruse, din care fac parte aproximativ 9.000 de militari ruși care ar viza – conform experților – tăierea aprovizionării occidentale dinspre Polonia.
Exercițiile coincid cu vizita recentă la Minsk a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu
În ultimele luni, Armate Ucrainei a minat drumuri și a ridicat structuri defensive în zona frontierei cu Republica Belarus iar dronele ucrainene au patrulat și vegheat constant republica vecină.
Cu toate acestea, un atac asupra Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus pare, cel puțin deocamdată, puțin probabil susțin oficialii de la Kiev.
În ultima perioadă, trupele ruse participante la războiul din Ucraina au întrebuințat teritoriul Republicii Belarus pentru executarea unor atacuri cu rachete de croazieră cu bazare terestră și aeriană asupra unor obiective militare și de infrastructură ucrainene.
De asemenea, trebuie precizat faptul că, la începutul invaziei, militarii ruși au intrat în Ucraina de pe teritoriul Republicii Belarus, atacând zona capitalei ucrainene.
Ucraina a anunțat în cursul zilei de vineri că va ridica un zid din beton armat la granița cu Belarus, țară aliată cu Rusia, care a ajutat la lansarea invaziei din luna februarie, relatează Reuters, citat de news.ro.
Kirilo Timoşenko, consilierul prezidenţial ucrainean, a anunțat că un zid format din sârmă ghimpată a fost ridicat în regiunea Volîn, la graniţa cu Belarus, ţară despre care Kievul spune că rămâne o ameninţare. Acesta se întinde pe o lungime de 3 kilometri.
Zid din beton armat pentru a despărți Ucraina de Belarus
Pe lângă zidul din sârmă ghimpată, potrivit informațiilor transmise au fost plasaţi saci de nisip şi au fost săpate tranşee.
”Nu este tot, dar nu vom dezvălui detalii”, a declarat un oficial, luna trecută. El a adăugat că şi alte acţiuni sunt în curs de desfăşurare în regiunile Rivne şi Jîtomîr, care se învecinează cu Belarus, însă a refuzat să dea mai multe detalii.
Acesta a postat fotografii din care se poate observa cum ofițerii de securitate întindeau sârmă ghimpată lângă un zid care părea să aibă peste doi metri înălțime.
Ministrul ucrainean al Apărării a declarat, joi, pentru Reuters, că Belarusul rămâne o ameninţare, dar că forţele belaruse sunt ”într-o poziţie pasivă”.
Graniţa Ucrainei cu Belarus are o lungime de peste 1.000 de kilometri.