Belarus va renunţa la statutul său de ţară neutră şi non-nucleară

Publicat: 27 12. 2021, 18:45
Actualizat: 28 12. 2021, 15:55
Belarus a acceptat introducerea pedepsei cu moartea pentru „tentativa de atac terorist”. Sursa Foto: Hepta.ro Foto: Hepta.ro / DPA Images

Obiectivul din Constituția Republicii Belarus, privind neutralitatea țării și statutul de țară non-nucleară, a fost înlocuit în cadrul unui proiect-lege ce are în vedere excluderea „agresiunii militare de pe teritoriul său”, informează agenția TASS, citată de către Agerpres.

Belarus va desfășura arme nucleare pe teritoriul propriei țări

„Republica Belarus îşi trasează drept obiectiv de a face din teritoriul său o zonă non-nucleară, iar statul – neutru” – se arată în actuala constituție a Belarusului privind politica externă. Conform modificărilor aduse luni, „exclude agresiunea militară de pe teritoriul său la adresa altor state” – va urma să apară în noua Constituția Republicii Belarus.

„La propunerea preşedintelui, ia decizia privind posibilitatea de a trimite militari, angajaţi ai organizaţiilor militarizate şi alte persoane în afara Republicii Belarus, pentru a participa la asigurarea securităţii colective şi la activitatea de menţinere a păcii şi securităţii”, se arată în cadrul acestui proiect.

De asemenea, ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a subliniat că Belarus este gata să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare, „în cazul unei ameninţări din partea NATO.

Rusia, forțată să răspundă militar

„Va fi o confruntare, asta urmează (…). În prezent, ele (armele – n.r.) nu există, avem un moratoriu unilateral și facem apel la SUA și la NATO să se alăture acestui moratoriu”, a mai adăugat Serghei Riabkov.

Rusia este acuzată de NATO și UE că plănuiește o invazie a Ucrainei, deoarece a comasat peste 100.000 de soldați la granița ucraineană. NATO a trimis pachete militare pentru ajutarea Ucrainei, dar Jens Stoltenberg, liderul NATO, a afirmat că nu va putea trimite militari din țările membre, deoarece Ucraina nu este parte a NATO. Alianța a promis, în trecut, Ucrainei și Georgiei că vor intra în NATO, afirmație criticată puternic de către Vladimir Putin.