Obiectivul din Constituția Republicii Belarus, privind neutralitatea țării și statutul de țară non-nucleară, a fost înlocuit în cadrul unui proiect-lege ce are în vedere excluderea „agresiunii militare de pe teritoriul său”, informează agenția TASS, citată de către Agerpres.
„Republica Belarus îşi trasează drept obiectiv de a face din teritoriul său o zonă non-nucleară, iar statul – neutru” – se arată în actuala constituție a Belarusului privind politica externă. Conform modificărilor aduse luni, „exclude agresiunea militară de pe teritoriul său la adresa altor state” – va urma să apară în noua Constituția Republicii Belarus.
„La propunerea preşedintelui, ia decizia privind posibilitatea de a trimite militari, angajaţi ai organizaţiilor militarizate şi alte persoane în afara Republicii Belarus, pentru a participa la asigurarea securităţii colective şi la activitatea de menţinere a păcii şi securităţii”, se arată în cadrul acestui proiect.
De asemenea, ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, a subliniat că Belarus este gata să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare, „în cazul unei ameninţări din partea NATO”.
„Va fi o confruntare, asta urmează (…). În prezent, ele (armele – n.r.) nu există, avem un moratoriu unilateral și facem apel la SUA și la NATO să se alăture acestui moratoriu”, a mai adăugat Serghei Riabkov.
Rusia este acuzată de NATO și UE că plănuiește o invazie a Ucrainei, deoarece a comasat peste 100.000 de soldați la granița ucraineană. NATO a trimis pachete militare pentru ajutarea Ucrainei, dar Jens Stoltenberg, liderul NATO, a afirmat că nu va putea trimite militari din țările membre, deoarece Ucraina nu este parte a NATO. Alianța a promis, în trecut, Ucrainei și Georgiei că vor intra în NATO, afirmație criticată puternic de către Vladimir Putin.