Beijingul tremură în cea mai rece lună decembrie din istoria sa
A fost un an de extreme în capitala Chinei: în urmă cu șase luni, Beijingul a înregistrat cea mai fierbinte zi din iunie, la puțin peste 40C. Odată cu venirea iernii, China a fost lovită de câteva valuri de vreme extrem de rece deja, potrivit BBC.
Temperaturile din oraș au scăzut frecvent sub -10C luna aceasta
Un observator meteorologic din Beijing a înregistrat recent mai mult de 300 de ore de temperaturi sub îngheț în mai puțin de două săptămâni, potrivit agenției de știri China Daily.
Frigul a afectat provinciile din China, școlile din unele zone fiind forțate să se închidă, iar serviciile de transport întâmpinând dificultăți.
Vremea rece persistentă a pus sub presiune rezervele de energie din provincia Henan, cu rapoarte care arată că unele termocentrale s-au defectat.
Între timp, părți din nordul Japoniei au înregistrat zăpadă uriașă – cu mult peste cantitatea obișnuită pentru această perioadă a anului.
În ultimele zile au fost emise alerte de ninsoare abundentă pentru unele zone, cu aproximativ un metru de ninsoare în regiunile Gifu și Hokkaido.
În ultimele săptămâni și în Coreea de Sud s-a înregistrat o fluctuație extremă a temperaturilor – variind de la 16°C până la sub -12°C, potrivit Administrației Meteorologice din Coreea (KMA).
Nu este clar cum se confruntă oamenii cu vremea extremă din Coreea de Nord. Un posibil motiv invocat pentru vasul rece este o slăbire a Vortexului Polar – o întindere de aer rece care se află în mod normal în jurul Arcticii – permițând aerului să se deplaseze mai spre sud decât în mod normal.
Cu toate acestea, există o dezbatere între oamenii de știință cu privire la rolul pe care îl joacă schimbările climatice în acest sens.