Beijingul impune “revoluția cuturală” americanilor: China lansează un post de televiziune în SUA

Publicat: 06 01. 2012, 16:18
China lansa un post de televiziune, care va transmite non-stop la New York în primul trimestru al anului, într-un efort de a impune influența mass-mediei de stat chineze peste ocean și de a-și impune viziunea...

China lansa un post de televiziune, care va transmite non-stop la New York în primul trimestru al anului, într-un efort de a impune influența mass-mediei de stat chineze peste ocean și de a-și impune viziunea culturală.

“Este datoria noastră să propagăm informațiile despre China peste hotare”, a declarat directorul Consiliului de Stat pentru Centrul de Informații și Internet Chinez, Yan Xinxia, joi, la Hong Kong. Centrul va coordona canalul TodayChina, care va fi transmis gratuit, în format digital, în New York, potrivit bloomberg.com.

Noul post de televiziune va oferi emisiuni în limba engleză dar și unele în chineză titrate.

China își extinde influența mass mediei controlate de stat și își întărește controlul local asupra internetului și televiziunii pentru a urmaa linia trasată de președintele Hu Jintao, care își dorește limitarea răspândirii influențelor occidentale în China. Vestul folosește mijloacele culturale pentru a dezbina China, care trebuie să fie atentă la acest pericol, a declarat Hu sâptămâna aceasta.

Directivele conducătorului respectat

“Forțele internaționale încearcă să ne occidentalizeze și să ne dezbine folosind ideologia și cultura”, declara Wu într-un discurs din octombrie.

Noua politică de control media s-a concretizat săptămâna aceasta printr-o directivă a Administrației Naținale Chineze pentru Televiziune, Radio și Film, care impune posturilor din China să reducă numărul de programe de divertisment cu două treimi.

Tara cu cea mai mare influență culturală va fi mai competititvă într-o lume globalizată, mai declarase președintele chinez.

Sistemul Chinei de supraveghere a internetului, supranumit “Marele Zid”, cere operatorilor interni să cenzureze ei înșiși informațiile considerate inacceptabile de către autorități și să blocheze servicii internaționale precum motorul de căutare Google, YouTube, Facebook sau Twitter.

Potrivit datelor guvernamentale la sfârșitul lunii iunie în China erau peste 485 de milioane de utilizatori de internet.