Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru repararea pagubelor provocate de invazia rusească, estimează preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), potrivit Bloomberg.
„Am avansat cifra de un trilion de euro pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spaţiul public şi pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina”, a spus Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că „Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei”, spune Werner Hoyer.
Comisia Europeană a propus prima dată, la mijlocul lunii mai, cel mai recent pachet de ajutor pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei, care se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro pe lună, conform Agerpres.
BEI, braţul financiar al UE, ar putea juca un rol central în canalizarea banilor de la UE spre Ucraina.
Potrivit unor surse citate anterior de Bloomberg, BEI este şi canalul preferat de guvernul german pentru miliardele de euro care ar urma să iasă din blocul comunitar.
Autoritățile ruse amenință direct că vor prelungi războiul împotriva Ucrainei. Federația Rusă nu va mai avea încredere în Occident. Anunțul a fost făcut de Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, în cadrul unui interviu pentru MSNBC.
„Da, va fi o criză lungă. Nu vom mai avea încredere în Occident”, a remarcat Peskov.
Potrivit acestuia, relațiile dintre Rusia și Occident sunt acum la un nivel scăzut.
În același timp, el a subliniat că Moscova nu poate să se implice în soarta cetățenilor americani care au fost capturați de soldații „DPR” în apropierea orașului Harkov.