BEC a decis că un alegător poate vota chiar dacă sistemul informatic semnalează că a mai votat o dată / Care este procedura

Publicat: 19 09. 2020, 16:49

Cu o săptămână înainte de alegerile locale, Biroul Electoral Central (BEC) a decis că un cetățean poate vota, chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot semnalează că persoana respectivă a pus deja ștampila pe un buletin de vot. Alegătorului i se aduce, însă, la cunoștință că este pasibil de fraudă și riscă închisoarea, după cum se arată într-un document al BEC.

În ce condiții poate vota un alegător dacă sistemul informatic arată că el a votat deja la altă secție

Este prima oară când BEC decide că un alegător care apare deja în sistem că și-a exercitat deja dreptul la vot, nu este împiedicat să voteze.

Concret, atunci când personalul secției de votare va introduce în sistem CNP-ul unui alegător și va apărea o alertă care indică faptul că acesta ar fi votat deja la o altă secție, persoanei respective i se va aduce la cunoștință acest lucru, precum și faptul că „fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot”, care se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă și interzicerea unor drepturi.

Dacă alegătorul insistă să voteze, atunci va fi contactat președintele secției de votare unde cetățeanul în cauză figurează că ar mai fi votat. Dacă președintele secției anunță că pe listele electorale, în dreptul datelor personale ale alegătorului respectiv nu există o semnătură, atunci acesta poate vota.

În cazul în care președintele secției confirmă existența semnăturii în dreptul respectivului cetățean, acesta din urmă va fi lăsat să voteze ”după ce va completa și va semna împreună cu președintele biroului electoral al secției de votare și operatorul de calculator” un proces verbal al cărui model a fost stabilit de BEC.

Reguli speciale pentru alegerile locale din 27 septembrie

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura în condiții speciale, cu respectarea normelor de protecție sanitară și distanțare, stabilite de autorități pe în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, potrivit unei decizii a Guvernului, printre regulile care se vor aplica în ziua votului se numără obligativitatea dezinfectării mânilor la intrarea și la ieșirea din secțiile de votare.

De asemenea, „cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic, va fi instruit cum să o facă. Doar la cei care au buletine vechi, din hârtie, procesarea se va face manual, iar operatorul care procesează buletinul va dezinfecta buletinul înainte și după ce manipulează buletinul”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urență (DSU), Raed Arafat.

De asemenea,Raed Arafata confirmat faptul că la vot, alegătorii vor trebui să își dea jos masca de protecție, pentru câteva secunde, pentru a putea fi identificați de membrii comisiei.

„În mod normal, pentru verificare, va fi dată jos masca, după care va fi pusă înapoi. Cam ăsta este modul în care se va lucra. Normal că trebuie să fie văzută fața persoanei care votează”, a mai spus șeful DSU.

Premierul Ludovic Orban a anunțat sâmbătă, că au fost achiziționate și măștile care vor fi folosite în ziua alegerilor locale, acestea fiind deja trimise în teritoriu.