BBC: Extrema dreaptă vrea să răstoarne guvernul în Germania, profitând de protestele fermierilor

BBC: Extrema dreaptă vrea să răstoarne guvernul în Germania, profitând de protestele fermierilor

Grupurile de extremă dreaptă au discutat despre răsturnarea guvernului german în încercarea de a valorifica furia protestelor fermierilor în desfășurare pentru reducerea subvențiilor, scrie BBC.

Cum încearcă să confiște extrema dreaptă protestele din Germania

Pe măsură ce fermierii blochează drumurile din cauza reducerilor planificate ale subvențiilor, au existat numeroase rapoarte despre grupuri neo-naziste sau anarhiste care s-au prezentat la mitinguri.

Canalele Telegram dezvăluie postări despre speranța unei rezistențe în masă care ar putea ajuta la „demolarea” guvernului.

Grupuri marginale de extremă dreapta, cum ar fi Free Saxons, The Third Way și The Homeland, au un număr foarte variat de adepți online.

Însă cancelarul Olaf Scholz a avertizat în acest weekend că extremiștii folosesc rețelele de socializare pentru a „otrăvi” dezbaterile democratice, deoarece a descris orice discuție despre revolte drept „prostii” periculoase.

În timp ce mulți fermieri și principalul sindicat agricol din Germania sunt dornici să se distanțeze de extremism, imaginile de extremă dreaptă continuă să apară.

Un organizator al unui protest din Cottbus a declarat pentru BBC că au aflat mai târziu că figurile cunoscute de extremă-dreapta au rămas în mulțimea de sute de protestatari.

Există, de asemenea, exemple de steag, cunoscut sub numele de Landvolkbewegung, legate de o mișcare agricolă antisemită din anii 1920.

Sindicatele le cer miniștrilor să inverseze planurile de a elimina treptat subvențiile pentru combustibil, care pot fi în valoare de până la 3.000 de euro (3.300 de dolari; 2.600 de lire sterline) pe an pentru o afacere medie.

Fermierii vorbesc, de asemenea, despre nemulțumiri cu mult mai mult timp în legătură cu regulile și reglementările „împovărătoare”.

Dar surprinzător de des, atât fermierii, cât și alții care participă la aceste demonstrații au spus jurnaliștilor BBC că simt că sunt trimiși prea mulți bani în străinătate – un refren comun al extremei drepte.

Nemulțumirile fermierilor germani

Sprijinirea unor țări precum Ucraina poate fi lucrul corect de făcut, spune Silvio – un muncitor agricol din estul statului Brandenburg: „Dar… nu putem cheltui totul și nu rămâne nimic pentru țara de origine, pentru fermieri”.

„Prețurile s-au prăbușit, iar cerealele din Ucraina ne trag în jos și mai mult prețurile”, adaugă el.

În timp ce Edelgard, un pensionar care s-a dovedit a sprijini demonstrația din Cottbus este de acord. „Există bani pentru oameni din întreaga lume, dar nu pentru oamenii noștri”, a spus el.

Nici Silvio, nici Edelgard nu spun că susțin Alternativa de extremă-dreapta pentru Germania (AfD), acest tip de narațiune „Germania în primul rând” este adesea repetată de personalitățile partidului AfD.

AfD atinge cote record în sondaje, plasându-se în prezent pe locul doi – iar Juergen, un metalurgist, este clar în sprijinul său pentru partid. AfD a căutat să susțină cauza fermierilor, în ciuda faptului că a pledat anterior pentru mai puține subvenții agricole.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`