Cei mai mulți pacienți bătrânicare au fost tratați cu ajutorul ventilatoarelor mecanice la două spitale din New York, nu au supraviețuit, arată un studiu publicat marți, care surprinde natura brutală a COVID-19 și felurile variate în care atacă organismul, relatează Washington Post.
Studiul publicat în Lancet cuprinde descoperiri medicale consistente din Europa și China, și a confirmat că o vârstă avansată atrage după sine un risc mai mare ca deznodământul să fie sever, în special dacă boala COVID-19 vine pe fondul altor afecțiuni, precum hipertensiunea, diabetul, problemele cardiace sau obezitatea.
Rata ridicată de mortalitate, în special în rândul pacienților bătrâni cu boli asociate, l-a șocat pe Max O`Donnell, unul dintre autorii studiului, care activează ca medic pneumolog la Colombia University Irving Medical Center.
„Nu am avut nicio idee despre cât de oribil o să fie. Clar nu e numai o gripă”, spune el.
Cercetarea s-a concentrat pe 257 de adulți bolnavi în stare critică, care reprezintă puțin sub un sfert dintre pacienții confirmați cu COVID-19, ce au fost internați la cele două spitale din nordul Manhattanului, între 2 martie și 1 aprilie. Media lor de vârstă este de 62 de ani, iar două treimi dintre ei sunt bărbați.
Dintre cei incluși în studiu, 39% au murit până în 28 aprilie, iar 37% au rămas internați în spitalele Milstein și Allen.
Max O`Donnell a subliniat că niciun pacient mai tânăr de 30 de ani aflat în stare critică nu a murit în cele două spitale, precum și că puțini dintre ei au avut nevoie de ventilare mecanică. Totuși, peste 80% dintre pacienții mai bătrâni de 80 de ani care au ajuns la ventilatoare nu au supraviețuit.
Acest aspect, explică specialistul, ar trebui împărtășit pacienților cu vârste avansate și familiilor lor atunci când încearcă să ia o decizie cu privire la proceduri invazive pentru tratarea afecțiunilor asociate COVID-19, boala infecțioasă provocată de coronavirusul SARS-CoV-2.
Președintele României, Klaus Iohannis, avertiza și el cetățenii țării că persoanele cu vârste de peste 65 de ani sunt ceva mai expuse riscurilor reprezentate de COVID-19. De altlfel, la nivel național, pe perioada stării de urgență, oamenii din această categorie au avut un regim diferit de restricții comparativ cu restul populației. Tot șeful statului trăgea, recent, un semnal de alarmă, explicând că „virusul este încă printre noi”.
„Toate datele o arată – și situația de până acum din România o confirmă – noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal într-o proporție mult mai mare pentru persoanele în vârstăfață de cele tinere.În țările puternic afectate de acest virus, majoritatea covârșitoare a deceselor s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani, oameni care au imunitatea mai scăzută și suferă și de o serie de alte probleme de sănătate, cum se întâmplă de foarte multe ori după această vârstă.Dragi pensionari, nu vă expuneți inutil unui risc uriaș!Limitați orice deplasare în afara domiciliului, cu excepția celor de strictă necesitate! Este singura cale prin care puteți să vă protejați și să îi protejați și pe ceilalți de boala și suferința pe care le provoacă acest virus”, afirma președintele Iohannis, în 23 martie.