Traian Băsescu rămâne fără cetăţenia moldovenească: Curtea de Apel Chişinău a respins cererea fostului preşedinte

Traian Băsescu rămâne fără cetăţenia moldovenească: Curtea de Apel Chişinău a respins cererea fostului preşedinte

Curtea de Apel Chişinău a respins joi cererea fostului preşedinte Traian Băsescu privind anularea decretului semnat de Igor Dodon prin care i se retrăgea cetăţenia moldovenească.

Avocatul fostului preşedinte va merge însă mai departe la Curtea Supremă de Justiţie motivând că decizia lui Igor Dodon a fost una politică.

„În termen de o lună o să primim decizia motivată, după care vom avea două luni la dispoziţie să o contestăm la Curtea Supremă de Justiţie. Rata de anulări a deciziilor de instanţă este destul de mare în Republica Moldova. Pentru noi nu reprezintă niciun fel de îngrijorare faptul că prima şi a doua instanţă a considerat altfel, pentru că mai este Curtea Supremă de Justiţie şi în ultima instanţă mai este şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că în situaţia dată sunt încălcări grave ale dreptului de a alege şi a fi ales, dar, considerăm noi, şi dreptul la un proces echitabil şi procedura prevăzută de lege este una foarte clară şi ea, în mod evident, a fost încălcată de preşedintele Igor Dodon la retragerea cetăţeniei. Acum, că instanţele nu văd sau nu vor să vadă nişte lucruri evidente este deja o altă realitate şi o altă problemă”, a declarat avocatul Andrei Bivol, conform deschide.md.

Fostul preşedinte al României a devenit cetăţean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Traian Băsescu a primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Ulterior, după ce Igor Dodon a ajuns preşedintele Republicii Moldova, acesta a semnatul decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”