Cu peste 600 de kilometri pătrați de teren gestionat, zona metropolitană a Barcelonei devine un exemplu de oraș care prețuiește natura și oferă locuitorilor săi o gamă variată de spații verzi, de la parcuri urbane la plaje și zone montane împădurite, două râuri, o deltă și zeci de plaje.
În metropola catalană, dezvoltarea urbanistică are la bază grija pentru spațiile verzi și nevoile comunității. Cele 52 de parcuri, împreună cu alte spații naturale, oferă locuri de relaxare și recreere, potrivit Știrile ProTv.
Parcurile sunt concepute pentru a fi accesate ușor, promovând mersul pe jos sau cu bicicleta, iar arhitectura urbană este adaptată pentru a crea un mediu echilibrat și relaxant. De exemplu, pe marile bulevarde, traficul auto este dirijat subteran, lăsând loc pentru promenade și zone publice.
„Comisia de urbanism a ariei metropolitane pune accent pe spații cu funcțiuni moderne. La ei autoritățile au înțeles că cel mai bun oraș pentru oameni este cel care poate oferi combinația perfectă între confort, oportunități de muncă, dar și siguranță și mai ales o conectare la comunitatea din jur. Un oraș în care nu doar că infrastructura rutieră e bine pusă la punct, peste care vin serviciile de transport, dar oamenii trebuie să se simtă liberi și relaxați. La Barcelona, de exemplu, pe unele din marile bulevarde, moștenire din anii `80, edilii au băgat tot traficul pe sub pământ, iar deasupra sunt ramblas – piețe publice”, a explicat Javier Ortigosa, director Biroul Urbanistic.
Cele două râuri care străbat zona metropolitană sunt amenajate pentru a aduce oamenii mai aproape de natură, oferind locuri de relaxare și destindere. De asemenea, cele 41 de plaje sunt administrate cu grijă pentru a menține dunele naturale și a proteja vegetația și fauna locală.
„Refacem spațiile pentru mediu, dar în același timp le refacem și social, cu zone de acces, ca oamenii să le poată tranzita”, potrivit Ramon Torra, managerul Zonei Metropolitane.