Barack Obama: Este evident în ochii întregii lumi că forţe ruse se află în Ucraina. Separatiștii sunt antrenați și înarmați de Rusia

Publicat: 29 08. 2014, 08:47

Ambasadorii NATO se reunesc vineri dimineaţă în şedinţă de urgenţă pentru a discuta situaţia din Ucraina. Consiliul de Securitate ONU s-a reunit deja aseară. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat deja cu cancelarul Angela Merkel despre războiul care se poartă la graniţa cu România şi spune răspicat că Rusia încurajează violenţele. Cei doi lideri ameninţă Moscova cu posibile consecinţe.

Şi, după ce două unităţi militare ruseşti au intrat în oraşul ucrainean Novoazovsk, preşedintele Petro Porosenko a cerut ajutor militar Uniunii Europene. Între timp, Vladimir Putin continuă să joace cartea ajutorului umanitar. Preşedintele rus i-a îndemnat pe insurgenţi să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiţi, în zonele unde au loc confruntări, a anunţat serviciu de presă al Kremlinului.

„Am vorbit cu cangelarul Germaniei, Angela Merkel despre situaţia din ucraina. Suntem de acord că, dacă mai era vreo îndoială, că Rusia este responsabilă pentru violenţele din estul Ucrainei. Violenţele sunt încurajate de Rusia, separatiştii sunt antrenaţi de Rusia, sunt înarmaţi de Rusia, sunt finanţaţi de Rusia. Rusia a violat în mod deliberat şi repetat teritoriul şi integritatea Ucrainei. Şi noile imagini cu forţele ruse pe teritoriul Ucrainei demonstrează lumii acest lucru. Este evident în ochii întregii lumi că forţe ruse se află în Ucraina. Rusia e mai izolată ca niciodată, de la Războiul Rece încoace. Capitalul scade, investitorii pleacă, economia e în declin. Şi acţiunile Rusiei în Ucraina vor aduce mai multe costuri şi consecinţe negative pentru Rusia”, a afirmat Obama.

Amercianii au anunţat statele membre NATO că trimit, până în luna octombrie, 600 de militari şi tancuri de tip M-1 Abrams în Europa de Est.

Luna viitoare, preşedintele Ucrainei va merge la Casa Albă pentru a discuta despre situaţia din estul Ucrainei şi a cerut ajutorul Uniunii Europene. 

„Lumea trebuie să răspundă la deteriorarea bruscă a situaţiei din Ucraina. Fac apel la partenerii noştri din Uniunea Europeană să convoace o întrunire a membrilor Uniunii Europene, în care să dezbatem situaţia din Ucraina”, a spus Poroșenko.

Serviciile speciale ale Rusiei folosesc în mod activ reţele de socializare, pentru a dezinforma şi a crea panică în rândul ucrainenilor, acuză şeful Serviciului ucrainean de securitate. Astfel Rusia desfăşoară „un atac psihologic” prin intermediul unor „complici ai  insurgenţilor, care pretind că sunt jurnalişti”. Valentin Nalivaicenko a precizat că Ucraina a finalizat negocierile cu compania Google pentru a contracara acţiunile Moscovei.

Mai mulţi militari ruşi au intrat în Ucraina, iar presedintele Petro Poroşenko şi-a amânat vizita pe care trebuia să o facă în Turcia din cauza luptelor din estul ţării.

Oficialii de la Moscova nu recunosc însă nimic. Vladimir Putin chiar apelează din nou la pretextul ajutorului umanitar. Acesta, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, i-a îndemnat pe insurgenţi să deschidă un coridor umanitar pentru soldaţii ucraineni încercuiţi în zonele de conflict, a îndemnat autorităţile ucrainene să înceteze activităţile militare în estul ţării şi să iniţieze negocieri.

Un ofiţer militar al NATO spune însă că sunt mult peste o mie de soldaţi ruşi în Ucraina.

Ambasadorul ucrainean la Uniunea Europeană a cerut un „ajutor militar de anvergură”, după ce „trupe ruse” au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri de Doneţk.

În Doneţk, au mai murit 11 civili în urma bombardamentelor şi 104 muncitori au fost blocaţi într-o mină, după ce obuzele au întrerupt curentul.