Banii lui Dodon din Bahamas: Exclusiv Media SRL, care are licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, a contribuit cu bani din offshore în campania socialiștilor

Banii lui Dodon din Bahamas: Exclusiv Media SRL, care are licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, a contribuit cu bani din offshore în campania socialiștilor

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, de duminică, au consființat victoria socialistului Igor Dodon ce se va instala ca președinte al țării de la est de Prut pentru următorii 4 ani.

Socialiștii, care l-au susținut în alegeri pe Dodon, s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas, dezvăluia cu puțin timp în urmă rise.md.

Miza acestei afaceri este una mare și anume un transfer de peste 30 milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015. Acești bani ar fi intrat, conform jurnaliștilor de la Rise Project, în Moldova prin firme de media, care prin baza unor contract de împrumut au trimis bani către sponsori ai partidului, care sunt personaje foarte apropriate de Igor Dodon.

Unul dintre aceștia este Corneliu Furculiță, deputat socialist și un apropriat al lui Dodon. Pe cei doi îi leagă o tranzacție imobiliară din 2013 când președinte ales i-a vândut afaceristului un apartament. De asemenea, soția lui Dodon, este angajată la firma Exclusiv Media SRL deținută de Furculiță.

Exclusiv Media SRL a fost fondată la Chișinău în 2011, iar la sfârșitul anului 2015 a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom.

Exclusiv Media SRL este și proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TSN (Detalii, AICI), dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume, conform sursei menționate.

De altfel, domeniul online care administrează siteurile televiziunii și a ziarului este același care deține și pagina web a Partidului Socialiștilor și pagina personală a lui Igor Dodon.

Westerby Limited este o firmă din Bahamas cu acționariat secret care în februarie 2016 a transferat 1,5 milioane de euro în contul firmei Exclusiv Media SRL, deschis la Victoriabank. Banii au ajuns în Republica Moldova în baza unui contract de împrumut, redactat în rusă și engleză, semnat cu trei zile înainte de transfer. Conform jurnaliștilor de la Rise, acești bani au ajuns prin intermediul unor persoane fizice la partidul lui Igor Dodon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie