Pe fondul pandemieide coronavirus, bursele mondiale sunt în cădere liberă, iar băncile înregistrează pierderi uriașe.
„Aversiunea faţă de risc pare să continue, deoarece investitorii devin mai temători că aceasta ar putea fi cea mai gravă recesiune globală pe timp de pace”, a declarat Edward Moya, un analist de piaţă al unei firme de brokeraj, potrivit Reuters.
În acest context, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat joi pierderi trimestriale record, de 38,2 miliarde de franci (39,34 miliarde de dolari), pandemia de coronavirus afectând valoarea acţiunilor şi valutelor deţinute de SNB.
Una dintre cele mai sigure bănci din lume, SNB are investiţii în valoare de aproximativ 800 miliarde de franci, în principal în obligaţiuni şi acţiuni cumpărate în timpul unei campanii pentru reducerea valorii francului.
„Primul trimestru din 2020 a fost dominat de răspândirea globală a coronavirusului. Măsurile luate pentru a ţine sub control a pandemiei au afectat în mod serios pieţele financiare şi în consecinţă şi rezultatele SNB”, se arată într-un comunicat al Băncii centrale.
Mai exact, în primul trimestru al acestui an, valoarea pachetelor de acţiuni deţinute de Banca Naţională a Elveţiei a scăzut cu 31,9 miliarde de franci, după prăbușirea piețelor bursiere, la care s-au adăugat pierderi de 17,1 miliarde de franci ca urmare a evoluţiilor negative ale cursului de schimb.
Acestea sunt cele mai mari pierderi trimestriale înregistrate de SNB, de la înfiinţarea sa în 1907.
La sfârșitul lunii martie, bursa de pe Wall Street a înregistrat cel mai prost prim trimestru cunoscut din 1938, cauzat de căderea preţului petrolului şi de reducerea activităţilor comerciale, iar indicii Dow Jones şi S&P 500 au încheiat trimestrul cu o cădere de 18% faţă de începutul anului, pe fondul adâncirii crizei de sănătate din Statele Unite.
Totodată, creşterea numărului de decese provocate de COVID-19 şi restricţiile impuse în acest sens au dus la declinul indicilor.
Sectorul energetic a avut cele mai slabe rezultate în acest an, pierzând mai mult de jumătate din valoare.
Și bursele asiatice au avut de suferit. Cea mai proastă ședință de tranzacționare a fost, în aceeași perioadă, cea de la bursa din Tokyo, unde indicele principal, Nikkei, a înregistrat cea mai mare cădere de după catastrofa nucleară de la Fukushima, în luna martie 2011.
Spre exemplu, bursele din China au suferit, la începutul lunii februarie, la începutul pandemiei de COVID-19, pierderi de peste 420 de miliarde de dolari din cauza ingrijorărilor cauzate în rândul investitorilor, aratăReuters, iar gigantul chinez Sinopec Corp., una dintre cele mai mari companii petrolifere din lume, a redus producţia zilinică de ţiţei cu 600.000 de barili, doar în aceeași perioadă, ceea ce reprezintă echivalentul a 12% din totalul producţiei sale.
La sfârșitul lunii martie, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, afirma că „vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit”.
Cu toate acestea, chiar dacă nu a existat un blocaj în asigurarea cererii de numerar în lei, Mugur Isărescu a sfătuit populația să folosească cât mai mult cu putință cardurile bancare pentru efectuarea plăților.
„În ceea ce privește asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuitățile au fost determinate atât de cererea mare, cât și de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situația este în curs de normalizare”, a mai declarat guvernatorul BNR.