Banca Centrală Europeană a anunțat că a decis să mențină nivelul împrumuturilor de urgență pe care le acordă băncilor elene la nivelul din 26 iunie și că va continua să urmărească situația din Grecia, informează agenția EFE, citată de Agerpres.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis să mențină la nivelul stabilit vineri valoarea maximă al împrumuturilor pe care entitățile elene o pot solicita Băncii Greciei prin programul de finanțare de urgență. Valoarea maximă a acestor împrumuturi de urgență se apropie de 90 miliarde euro.
‘Vom continua să lucrăm strâns cu Banca Greciei și să sprijinim puternic angajamentul statelor membre de a acționa pentru a combate fragilitatea economiilor din zona euro’, a afirmat președintele BCE, Mario Draghi.
Pe de altă parte, Christine Lagarde, directorul general al FMI, a anunțat că instituția pe care o conduce nu va mai finanța statul elen dacă acesta nu va achita datoria de 1,7 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie. (Detalii AICI)
FMI și CE condiționează deblocarea ajutorului financiar pentru Grecia de implementarea unor reforme care vizează mai ales taxarea și sistemul de pensii, reforme pe care guvernul elen nu este dispus să le accepte.
Parlamentul din Atena a acceptat propunerea lui Tsipras de a se organiza un Referendum pentru a se afla opinia grecilor despre reformele pe care le cer creditorii. Într-un discurs în fața deputaților, premierul grec a declarat că instituțiile internaționale le-au cerut să renunțe la demnitate prin înaintarea ofertei. (Detalii AICI)
„Propunerea celor trei instituții era inadecvată tehnic, nu ieșea nimic la calcule. Ceea ce ni s-a propus nu conţinea niciun plan pentru a restabili încrederea investitorilor, greci sau expaţi, sau pe cea a consumatorilor că următoarea perioadă de cinci luni va fi una de consolidare a economiei şi a depăşirii crizei. În schimb, urma să fim supuşi unei evaluări în mod constant, la fiecare câteva săptămâni MUSCA fără nicio perspectivă care să redea cuiva încrederea că nu vom trece din nou prin aceleaşi negocieri”, a declarat și ministrul grec de Finanțe.
În această perioadă există și voci care discută despre cum ar putea fi afectată Uniunea Europeană dacă Grecia ar iesi din zona euro, mai ales că în niciun tratat nu există clauze prin care să se arate cum pot fi gestionate astfel de situații, informează B1 TV.