Balcanii, „zguduiți” de nota incendiară care vorbește despre redesenarea frontierelor și crearea unor state monoetnice în regiune

Publicat: 19 04. 2021, 22:59
foto: Pixabay

O notă explozivă, care vorbește despre o redesenare a frontierelor în cazul țărilor independente formate după destrămarea Iugoslaviei și despre reducerea teritoriului Bosniei și Herțegovinei la o treime din dimensiunea sa actuală, a stârnit temeri privind o eventuală reînnoire a conflictelor în regiune, transmite Euronews. Este vorba despre un document nesemnat, despre care se susține că ar fi ajuns în cele mai înalte cercuri ale UE și care ar propunea extinderea Serbiei, Croației și Albaniei pentru a înghiți părți din Bosnia, Macedonia de Nord și Kosovo.

Notă incendiară:Documentul vorbește despreredesenarea frontierelor și crearea unor state monoetnice în Balcani

Practic, documentul vorbește despre creareaunor state monoetnice în regiune. Dezvăluit de publicația slovenă Necenzurirano, documentul sugerează că Serbia ar trebui să absoarbă entitatea Republika Srpska („Republica Sârbă”), una dintre principalele două unități administrativ-teritoriale din Bosnia, unde etnicii sârbi sunt majoritari. Cantoanele sale majoritar croate ar urma să se alăture Croației, în timp ce Albania s-ar uni cu zonele majoritar albaneze din Kosovo și Macedonia de Nord. Nordul sârb al Kosovo ar obține drepturi speciale de autonomie.

Se presupune acest așa-zis „non-paper” (o non-hârtie), termenul UE care descrie un set neoficial de puncte de discuție care sunt împărtășite în mod confidențial între instituții sau guverne, ar fi provenit din biroul prim-ministrului sloven Janez Jansa, care a refuzat să confirme sau să infirme informația pentru Euronews.

Chiar și așa, ideea pare să fi fost abordată inclusiv în timpul vizitei efectuate luna trecută în Bosnia de președintele sloven Borut Pahor. Sefik Dzaferovic, unul dintre cei trei președinți bosnieci, a precizat pentru Euronews că Pahor a menționat redesenarea frontierelor actuale.

„Președintele sloven a spus că în anumite cercuri din UE există cei care consideră că este necesar «să fie finalizat procesul de disoluție a Iugoslaviei» înainte de a continua integrarea Balcanilor de Vest în Uniune (n.r., Uniunea Europeană)”, susține Sefik Dzaferovic.

„Am răspuns la asta afirmând că procesul disoluției Iugoslaviei a fost de fapt finalizat. Apoi, el ne-a întrebat dacă ar fi posibilă o disoluție pașnică a Bosniei, iar atât Komsic (membrul croat al președinției, n.r.), cât și eu am răspuns că aceia care promovează asemenea idei împing această țară și regiune către război”, a adăugat oficialul bosniac.