Cel puţin 22 de persoane, printre care şi 14 copii, au murit, luni, în vestul Camerunului după ce au fost împuşcate de persoane neidentificate, dar îmbrăcate în uniforme militare, precizează Reuters.
Satul în care se aflau victimele aflându-se într-o zonă disputată între membri unei grupări separatiste şi forţele guvernamentale.
Este neclar dacă în spatele masacrului s-ar afla miliţiile separatiste sau chiar armata cameruneză întrucât amândouă părţile au dat vina una pe cealaltă. Martorii oculari au relatat, însă, similitudini între incident şi modul de operare al armatei.
De altfel, miliţiile separatiste au precizat, de fapt, ar fi murit cel puţin 35 de persoane în ceea ce au caracterizat drept„o încălcare a drepturilor populaţiei ambazoniene”.
Între timp, aproximativ 600 de persoane au fugit din satul atacat.
„Supravieţuitorii au fost extrem de şocaţi şi de traumatizat. Locuitorii pur şi simplu şi-au părăsit locuinţele şi au lăsat totul în urmă”, a precizat un oficial din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Încă din 2017, Camerunul se confruntă cu cele mai grave probleme interne din ultimii 40 de ani, cauzate de mai multe miliţii care doresc înfiinţarea unui stat denumit „Ambazonia”.
Conflictul a izbucnit după ce guvernul a înăbuşit în mod violent un protest al comunităţii vorbitoare de engleză împotriva marginalizării de către populaţia (majoritara) vorbitoare de franceză.
Că urmărea conflictului aproximativ 500.000 de persoane au fugit din Cameron în Nigeria (el însuşi un stat sfâşiat de conflicte interne).
Foto: Localizarea statului Camerun (sursă foto: Google Maps)