Sute de protestatari iranieni refuză să calce în picioare steagurile Israelului şi al Statelor Unite, deşi sunt invitaţi să o facă de către un grup de agitatori (FOTO, VIDEO)

Publicat: 13 01. 2020, 12:57

Câteva sute de protestatari iranieni au refuzat să calce în picioare două steaguri imense ale Israelului şi Statelor Unite, în ciuda faptului că ele acopereau aproape în totalitate zona peitonală. În schimb, oamenii au preferat să meargă pe margine, ocolind pe cât posibil cele două steaguri. Demonstranții au preferat să ocolească steagurile în ciuda prezenţei, în mijlocul steagurilor, a unui grup de persoane care pare să-i îndemne să calcepe steaguri.

Gestul vine contrar imaginilor cu care regimul de la Teheran a obişnuit opinia publică şi care deseori include grupuri mici de persoane care calcă, batjocoresc şi ard steaguri sau care fac ameninţări cu moartea la adresa celor două ţări. De precizat că, cel mai probabil, majoritatea acestor tipuri de grupuri sunt constitute din membri ai serviciilor de informaţii iraniene sau din membri ai Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene (IRCG) îmbrăcaţi în civili.

De asemenea, în Iran nu este neobişnuit ca pe jos să fie picate steagurile ţările declarate drept „inamice” de către regim, de multe ori pe aproape întreaga lăţime a drumului, astfel încât fie asigurată trecerea peste el.

Foto: Drum pictat, pe aproape întreaga sa lăţime, cu un steag combinat al SUA şi Israelului (sursăfoto: hepta.ro).

De câteva zile, Iranul se confruntă cu noi proteste de amploare, generate de doborârea accidentală a avionului „Ukrainian Internaţional Airlines”, la bordul căruia se aflau inclusiv 83 de iranieni. La bord se mai aflau şi pasageri canadieni, dar de origine iraniană.

Este a doua anul acesta când Iranul este cuprins de proteste de amploare, primele având loc în luna noiembrie.

În ciuda magnitudinii lor şi a numărului (aparent) tot mai mare de numultumiri este, însă, improbabilă o cădere a regimului fundamentalist. De-a lungul deceniilor, regimul clerical şi Armata şi-au dezvoltat un aparat de represiune suficient de eficient încât să poată menţine sub control situaţiile de instabilitate.

Efectele pe termen lung asupra Iranului pe care evenimentele actuale l-ar putea avea sunt o, cel mult, e erodare a sferei de influenţa pe care Teheranul şi-a creat-o în Irak, Şiria şi Liban – proces de erodare care este, însă, în desfăşurare încă de la momentul reimpunerii sancţiunilor de către Statele Unite.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.