Scene haotice în parlamentul Venezuelei. Opoziția anti-Nicolás Maduro intră cu forţa în clădire, iar jandarmii o iau la sănătoasa (FOTO, VIDEO)

Publicat: 07 01. 2020, 19:29

Un grup de susţinători ai preşedintelui auto-proclamat al Venezuelei, Juan Guaidó, au intrat cu forţa în Adunarea Naţională (parlamentul venezuelean), marţi, pentru a se asigura că va fi reales în functia de preşedinte a instituției, relatează BBC.

Incidentul vine la două zile după ce lui Juan Guaidó i s-a interzis să ia parte la un vot în urma căruiaar fi putut reales în funcţia de preşedinte al Adunării Naţionale. Gestul a fost caracterizat de Guaidó drept „o lovitură de stat parlamentară”.

Marţi, însă, Juan Guaidó a revenit la sediul Adunării Naționale împreună cu 100 de parlamentari care-l susţin. Ei au putut să treacă de mai multe puncte de control amplasate în jurul clădirii, însă nu şi de ultimul cordonde jandarmi. Pe cale de consecinţă, au izbucnit tensiuni între forţele de ordine şi parlamentari.

„Acesta nu este un centru de comandă militar”, au strigat susţinătorii lui Juan Guaidó.

„Poporul conduce, nu armata”, au mai scandat ei.

În cele din urmă, parlamentarii au reuşit să treacă, cu forţa, şi de ultimul cordon de poliţişti. În înregistrare se poate vedea cum, pe holurile clădirii nu se mai aflau decât alţi poliţişti – parlamentarii pro-Maduro părăsiseră clădirea între timp.

Ca urmare a blocării lui Juan Guaidó, acesta nu a mai fost ales preşedinte al Adunării Naţionale, cel puţin nu în clădirea adunării propriu-zisă. În locul lui a fost ales un alt om politic. Susţinătorii lui Juan Guaidó au susţinut, însă, un vot separat într-o altă clădire, în urma căruia l-au reales ca preşedinte al Adunării Naţionale tot pe Juan Guaidó.

Astfel că, acum, Juan Guaidó se aflăîn situaţia probabil unică de a ocupa, neoficial, nu o funcţie importantă din stat, ci două.

De ce ar fi putut fi impedicata realegerea lui Juan Guaidó în funcţia de preşedinte al Adunării Naţionale

În 2019, Juan Guaidó s-a autoproclamat preşedinte al Venezuelei, între timp primind recunoaşterea majorităţii statelor democratice. În plus, în aprilie 2019, Juan Guaidó a iniţiaţi i tentativa de lovitură de stat al cărei scop era înlăturare regimului lui Nicolás Maduro. Tentativa a eşuat.

În ciuda faptului că, tehnic vorbind, Juan Guaidó numai are funcţia de preşedinte al Adunării Naţionale, este de aşteptat ca el să rămână principalul contracandidat al lui Nicolas Maduro la putere. Asta din cauza faptului că importanţa lui Juan Guaidó nu vine atât din funcţiile oficiale pe care le deţine, ci din suportul popular (destul de mare) de care beneficiază.

Motivele nemulţumirii populaţiei venezuele

Cu Nicolás Maduro la conducerea Venezuelei, ţara a intrat într-o criză economică, politică şi socială fără precedent, atât în istoria ei, cât și în cea Americii de Sud.

De asemenea, mandatul de preşedinte al lui Nicolás Maduro a fost presărat cu numeroase acuzaţii corupție sistemică, de arestări abuzive, de tratament abuziv al oponenţilor politici, precum şi de uciderea a sute de protestatari în timpul masivelor demonstrații din urmă cu câțiva ani.

Iar în ultimele luni, pe fondul blocării deliberate a ajutoarelor umanitare trimise de Statele Unite, Armata venezueleană a suferit un număr tot mai mare de dezertări (prepoderent în rândul militarilor cu rang inferior).

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.