Rusia şi Germania au format un acord cu privire la estul Ucrainei. Ce prevede el
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, au format, luni, un acord ce precede acordarea unui „statut special” Donbas-ului-,zonadin estul Ucrainei controlată de aşa-zişii separatişti, transmite Reuters.
Conform înţelegerii, „statutul special” al Dobans-ul (regiunea controlată de separatişti – n.r.) ar urma să fie stabilit printr-o lege ce ar urma să fie adoptată chiar de Ucraina.
În plus, cei doi lideri au discutat şi despre un tot-mai vehiculat summit Kiev-Moscova-Berlin-Paris.
Acordul de luni dintre cele două puteri regionale vine la aproximativ o lună după ce şi preşedintele Ucrainei, Volodymr Zelenskiy, a declarat că a fost de acord cu acordarea unui „statut special” Donbas-ului. Tot atunci, a indicat şi faptul că a permis desfăşurarea de alegeri în acea zonă.
Ulterior, Volodymr Zelenskiy a fost acuzat de faptul că ar fi cedat presiunii Moscovei şi a declarat că, de fapt, alegerile din Donbas nu ar trebuie să se desfăşoare „cu pistolul la tâmplă”, ci în conformitate cu legislaţia ucraineană.
De precizat ca situația din estul Ucrainei riscă să se transforme într-un conflict înghețat similar celor dinTransnistria, Abhazia, Oseția de Sud,Nagorno-Karabakh, Peninsula Crimeea.
Foto: Președintele Ucrainei Volodymr Zelenskiy (sursă foto: Facebook / Volodymr Zelenskiy)
De ce esteUcrainaatât de importantă pentruRusia
De sute de ani, politica externă a Rusiei a fost dominată preoponderent de aşa-numita „Strategie a Spaţiului”. Această strategie este rezultatul unei experienţe istorice presărată cu invazii succesive alePoloniei, Suediei, Lituaniei, Prusiei, Imperiului Britanic, Imperiului Francez, Imperiului Otoman, Imperiului Austro-Ungar, Imperiului German, Imperiului Mongol, şi a fost pe punctul de a fi ocupată de Germania nazistă.
Iar principalul factor care a favorizat toate aceste invazii a fost geografia plată a teritoriului pe careRusiaîl ocupă.Rusiaeste dominată de stepă și de câmpie şi este lipsită aproape în totalitate de râuri mari sau de mlaștini, fiind ușor de parcurs din orice direcție. Singurii factori care au ajutatRusiaîn faţa diferitelor valuri de invadatori au fost pădurile dese și clima.
Prin urmare, timp de sute de ani,Rusias-a extins teritorial cât mai mult posibil, astfel încât să pună cât mai mult spațiu fizic întrezona centrală (concentrată preponderent în jurul Moscovei) și toți posibilii invadatori din jur. Aşa se explică şi de ceRusiaeste un stat atât de întins.
„Strategia Spaţiului” a atins apogeul în intervalul 1945-1991, atunci cândRusiase întindea de la Oceanul Pacific (în est), până la Munții Caucaz și Asia Centrală (în sud), la Finlanda și Oceanul Arctic (în nord) și la Berlin (în vest). De precizat că cea mai mare parte a teritorului pe care-l deține nu este esențial supraviețuirii Rusiei ca stat. Elare rolul strict de zonă-tampon.
Exact cum este şiUcraina, Belarus, Republica Moldova, iar în perioada Războiului Rece, cum erau și Polonia, Țările Baltice, Ungaria, Cehoslovacia sau Germania de Est, printre altele.
Însă pe măsură ce graniţele fostului URSS s-au retras tot mai mult către est –sub presiuneaNATOşi UE -,Ucrainaa devenitcel mai important stat tampon. Asta din cauza faptului că granița de est a Ucrainei este la doar 756 kilometri distanță de Moscova. Iar terenul dintre acest două puncte este aproape în totalitate plat. În plus,Ucrainaeste şi unul dintre cele mai importante coridoare energetice ale Rusiei către Europa Centrală și de Vest. Prin urmare, evenimentele din 2014 au fost un adevărat dezastru pentruRusia.
Dată fiind tendinţa tot mai pro-euroatlanticăa Ucrainei,Rusiaa recurs la două tactici pe care le-a utilizat frecvent de-a lungul istoriei sale: a dezmembrat și a destabilizatUcraina. Scopul acestei strategii fiind de a o menține cât mai slabă.
Rusiaa folosit această tactica şi împotriva Poloniei, României, Germaniei, Georgiei, Republicii Moldova, Finlandei, Kîrghîzstanului și multe alte state.