Rusia, acuzată că a permis fuga unui suspect în cazul doborârii avionului ‘Malaysia Airlines Flight 17’. Unde s-ar fi dus el

Rusia, acuzată că a permis fuga unui suspect în cazul doborârii avionului 'Malaysia Airlines Flight 17'. Unde s-ar fi dus el
Sursă foto: Facebook & Britannica.com

Rusia a permis, în mod intenţionat, unui suspect în cazul doborârii avionului „Malaysia Airlines Flight 17 (MH17)” să fugă înapoi în estul Ucrainei, a precizat procuratura olandeză, citată de Bloomberg.

Volodymyr Tsemakh (suspectul în cauză, care este şi cetăţean ucrainean) este bănuit că ar fi avut un rol în doborârea avionului „MH17” cu tot cu cei 298 de pasageri la bord. Cu toate acestea, Rusia a ignorat cererea Olandei că el să fie extrădat pentru a fi judecat, permiţându-i în schimb să se întoarcă în Ucraina.

„Serviciul Public al Procuratorii a concluzionat că Rusia i-a permis, în mod intenţionat, dl. Tsemakh să părăsească Federaţia Rusă şi a refuzat să pună în aplicare o solicitare olandeză. Asta deşi potrivit Convenţiei Europene de Extrădare era obligată să facă acest lucru (să dea curs cererii Olandei – n.r.), a precizat procuratora olandeză.

Partea olandeză mai susţine şi că a avertizat Moscova de mai multe ori că suspectul ar putea fugi. Rusia ar fi ignorat, însă, avertismentele, ulterior susţinând că numai ştie unde se afla.

Pe data de 17 iulie 2014, aparatul Boeing 777 „Malaysia Airlines Flight 17 (MH17)” a fost doborât cu o rachetă rusească „Buk” în timp ce zbura deasupra estului Ucrainei.

În urma investigaţiilor ce au urmat, s-a ajuns la concluzia că aparatul a fost doborât de Brigadă 53 Rachete anti-aeriene, din Rusia. Cum era de aşteptat, Moscova a negat orice implicare şi a indicat că, de fapt, rachetă ar fi fost trasă de forţele ucrainene.

În urma incidentului, trei ruşi şi un ucrainean au fost puşi sub acuzare pentru presupusul lor rol în doborârea avionului MH17. Însă niciunul dintre ei nu a fost extrădat autorităţilor olandeze. Chiar şi-aşa, judecarea lor va începe în lipsa lor, pe 9 martie 2020, într-o instanţă din Amsterdam.

Foto: Aparatul doborat în 2014 de așa-zisele forțe separatiste din estul Ucrainei, susținute de Rusia (sursă foto: Wikipedia / Alan Wilson)

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`