Uciderea fostului lider ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, în octombrie 2019, a avut un impact minim asupra capacităţii grupării de a acţiona, exitând riscul ca aceasta să revină și înIrak,se aratăîntr-un raport al seriviciilor de informaţii americane şi al forţelor armate, citat de The Guardian.
„ISIS a exploatat incursiunea turcăşi a retragerea ulterioară a trupelor americane pentru a-și reface capabilităţile şi resursele din Siria şi pentru a-şi întări abilitatea de a plănui atacuri în alte ţări”, se arată în raport.
În plus, structura de comandă a grupării a rămas intactă, retelele de conexiuni clandestine au fost păstrate, iar incursiunea Turciei în nord-estul Siriei i-a fost favorabilă. De asemenea, în situaţia în care trupele americane s-ar retrage din Irak, „foarte probabil că ISIS ar reveni şi acolo”.
Concluziile raportului american coincid, în mare parte, cu cele ale unui document publicat de ONU la mijlocul lunii ianuarie şi care indică faptul că:„grupul (ISIS – n.r.) a început să revină în Orientului Mijlociu, căutând modalităţi să lovească la ţinte occidentale”.
Foto: Fostul lider ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi (în stânga) și noul lider ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi cunoscut drept „Profesorul” (sursă foto: hepta.ro)
Raportul prezentat marţi diferă, însă, radical de raportările guvernului american din noiembrie 2019, care indicau „atacuri relativ scăzute ca amploare care erau executate asupra forţelor de securitate ale guvernului irakian”. Tot atunci se raporta şi faptul că „nu este observată o susţinere foarte mare a lor în rândul populaţiei” şi că „grupul nu a fost capabil să profite de moartea liderului Baghdadi, de situaţia confuză din nord-estul Siriei sau de protestele din Irak”.
Potrivit unor estimări de la acea dată, în Siria şi Irak mai existau aproximativ 11.000 de luptători ISIS, care erau însă „ineficienţi”.
Foto: Luptători ISIS care se dezarmează (sursă foto: hepta.ro)
Concluziile raportului ONU şi al SUA se înscriu, în mare parte, în avertismentele analiştilor încă de dinainte de cucerirea ultimului teritoriu controlat de grupare (în speţă localitatea al-Baghuoz). Atunci, analiştii avertizau că, în fapt, ISIS nu va fi distrusă în totalitate, ci doar va reveni la modul de operare de dinainte de rapidă să expansiune din 2014.
Înainte ca liderul ISIS, Abu Bakr Al-Baghdadi, să-şi declare califatul, ISIS opera ca o grupare teroristă, utilizând exclusiv tehnici teroriste și de gherilă.
În plus, avertizau specialiştii, va persista riscul atacurilor teroriste inspirate de „renumele” pe care ISIS şi l-a făcut pe parcursul acestor ani (la fel cum s-a întâmplat şi cu gruparea al-Qaida). Acest scenariu a fost dovedit chiar în urmă cu câteva zile, când un bărbat radicalizat a atacat mai multe persoane, cu un cuţit, în Marea Britanie.
Nu în ultimul rând, va persistă şi riscul ca alte grupări teroriste din lume să preia steagul ISIS, un scenariu extrem de plauzibil ţinând cont că ISIS şi-a extins prezența şi în Nigeria, Libia, Egipt, Afganistan sau Filipine.
În perioada sa de apogeu, în 2014, autoproclamatul califat al ISIS se întindea de la periferia capitalei Irakului, Baghdad, tocmai până la graniţa cu Turcia. Practic, ISIS controla aproximativ un sfert din Şiria şi un sfert din Irak.
Foto: Foști luptători ISIS aflați acum în detenție (Sursă foto: hepta.ro)