Preşedintele Ecuadorilui, Lenín Moreno, a decretat starea de urgenţă în întreaga ţară şi a ordonat armatei să intre pe străzile capitalei Quito pentru a restabili ordinea, relatează The Guardian.
Şeful statului Ecuador a pus violentele în seama traficanţilor de droguri, a grupurilor de crimă organizată şi ai fostului preşedinte, Rafael Correa (un adversar politic al actualului preşedinte).
„Am ordonat forţelor armate să ia imediat măsurile şi operaţiunile necesare. Vom restabili ordinea în întregul Ecuador”, a precizat preşedintele ecuadorian.
Demonstraţiile au început în urmă cu o săptămână şi jumătate din cauza creşterii preţului la benzină, o măsură ce face parte dintr-un pachet de austeritate aprobat de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Protestele au degenerat, însă, rapid în violențe care au rezultat în atacarea şi incendierea postului naţional de televiziune, a ziarului „El Comercio” şi a Biroului Național de Audit.
Momentul în care soldați ecuadorieni apără un grup de protestatari în fața poliției
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
După incendierea Biroului Național de Audit, demonstranţi mascaţi au încercat să intre şi în sediul postului de televiziune Teleamazonas, unde se blocaseră 20 de angajaţi.
„Încearcă să intre în clădire, încearcă să dărâme uşile, am cerut ajutor dar poliţia nu vine”, a precizat unul dintre angajaţi pentru Associated Press.
Ulterior, alţi demonstranţi mascaţi i-au imobilizat şi i-au mascat pe paznicii ziarului „El Comercio”, după care au încercat să intre în birouri.
Preşedintele Ecuadorilui a indicat, însă, ca demonstranţii mascaţi nu au nicio legătură cu cetăţenii care au iniţiat protestele, în urmă cu o săptămână şi jumătate. Şi liderii protestatarilor s-au distanţat de grupurile mascate, pe care le-au caracterizat „instigatori care nu au legătură cu cauza”.
Stat socialist, Ecuadorul se confruntă cu probleme economie foarte grave, generate de cheltuieli prea mari ale guvernului, o datorie de 64 de mliarde de dolari, un deficit anual de 10 miliarde de dolari, toate amplificate de scăderea preţului la petrol,
Pe cale de consecinţă, actualul preşedinte s-a văzut nevoit să liberalizeze legislaţia muncii, să reducă cheltuielile bugetare şi să crească taxele. În schimb, va primi de la Fondul Monetar Internaţional un împrumut de patru miliarde de dolari sub formă de finanţare de urgenţă.
Centrul oraşului Quito, capitala Ecuadorului
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.