România lăsată din nou pe dinafară: SUA ar putea elimina vizele pentru polonezi. Anunţul preşedintelui Trump

România lăsată din nou pe dinafară: SUA ar putea elimina vizele pentru polonezi. Anunţul preşedintelui Trump
Foto: Donald Trump (sursă foto: hepta.ro)

Preşedintele american l-a informat pe omologul său polonez, Andrzej Duda, că se aşteaptă ca polonezii să intre în programul de visa waiver în următoarele săptămâni, relateză Reuters, care citează un comunicat al Casei Albe.

Programul visa waiver fiind un mai vechi obiectiv al Poloniei în relaţia cu Statele Unite. Iar în situaţia în care va intra în program, atunci polonezii vor putea călătorii în Statele Unite, fără să aibă nevoie de viză, până la 90 de zile.

„Preşedintele Trump l-a informat pe preşedintele Duda că se aşteaptă să anunţe intrarea Poloniei în Programul Visa Waiver în următoarele săptămâni”, a precizat Casa Alba, într-un scurt comunicat.

În plus, Donald Trump a mai discutat cu preşedintele Poloniei şi probleme ce ţin de apărare, de securitate şi de energie, trei teme foarte importante dată fiind poziția geografică a Poloniei.

Întâlnirea dintre cei doi a venit pe fondul unei îmbunătăţiri a cooperării americano-poloneze din ultimele luni.

De altfel, în luna iunie, Donald Trump a promis Varşoviei trimiterea a încă 1.000 de soldaţi americani, că o garanţie a securităţii Poloniei în fata Federaţiei Ruse. Luni însă, Donald Trump i-a confirmat lui Andrzej Duda că ar intenţiona să trimită în Polonia un număr nespecificat de militari din alte zone ale Europei (cel mai probabil Germania).

În schimb, Polonia şi-a arătat disponibilitatea de a suporta pe propria-i cheltuiala găzduirea soldaţilor americani, preşedintele polonez vehiculând chiar ideea botezării unei baze militare cu numele de „Fort Trump”.

Tematica „visa waiver” a fost atinsă şi în cadrul întâlnirii dintre preşedintele Klaus Iohannis şi Donald Trump de la mijlocul lunii august.

Atunci, Donald Trump indicase faptul că: „Este o chestiune la care ne gândim”.

Iar într-un comunicat al Casei Albe se preciza că: „Președintele Trump intenționează să extindă legăturile dintre cele două țări prin sprijinirea eforturilor României de a deveni eligibilă în programul Visa Waiver, în concordanță cu rigorile legilor SUA”.

Foto: Președintele Poloniei, Andrzej Duda (stânga) și omologul său american, Donald Trump (sursă foto: Facebook / Andrzej Duda)

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`