‘Planul de pace’ pentru Orientul Mijlociu al lui Donald Trump este ‘mort’ pentru palestinieni şi ‘trădarea secolului’ pentru Iran. Doar Marea Britanie l-a primit pozitiv (VIDEO)

'Planul de pace' pentru Orientul Mijlociu al lui Donald Trump este 'mort' pentru palestinieni şi 'trădarea secolului' pentru Iran. Doar Marea Britanie l-a primit pozitiv (VIDEO)
Sursă: Facebook & Twitter

Ierusalimul nu este de vânzare şi nici drepturile palestinienilor nu sunt, a declarat preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, marţi, în replică la planul prezentat de preşedintele american, Donald Trump, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

„Nu, nu şi nu pentru ‘Intelegerea Secolului’. Ierusalimul nu este de vânzare, drepturile noastre nu sunt de vânzare şi nici pentru negociere”, a declarat preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, citat de Al Jazeera, care a mai caracterizat pactul drept „palma secolului”.

Tabăra palestiniana reprezentată de Mahmoud Abbas respinsese acordul încă de dinainte să fie prezentat, caracterizându-l drept „mort” şi drept „o conspiraţie care nu va fi acceptată”. În plus, l-a acuzat pe Donald Trump că vrea „să termine cauza palestiniana”.

De altfel, chiar Donald Trump, în discursul lui de marţi seara, a declarat că pactul lui „ar putea fi ultima şansă a palestienilor de a-şi realiza un stat independent”.

  • Reacţia grupării Hamas

Şi gruparea Hamas a avut un răspuns, mai ales că una dintre prevederile pactului lui Donald Trump este că gruparea să fie dezarmata – Hamas controlând Fâşia Gaza.

„Declaraţia lui Trump cu privire la Ierusalim este o prostie, iar Ierusalimul va fi mereu pământul palestinienilor. Palestinienii vor confrunta această propunere, iar Ierusalimul va rămâne pământ palestinian”, a declarat un oficial al Hamas referindu-se la recunoaşterea oraşului drept capitala „nedivizată” a Israelului.

În momentul de faţă, palestinienii controlează Ierusalimul de est. Acest lucru ar urma, teoretic, să se schimbe conform pactului propus de Donald Trump.

  • Reacţia Iranului

Într-o postare de pe Twitter, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a caracterizat planul propus de Donald Trump drept „un proiect visător al unui dezvoltator imobiliar destinat să dea faliment”.

„Însă este un coşmar pentru regiune şi pentru lume şi, din fericire, un semnal de alarmă pentru toţi musulmanii care a lătrat la copacul greşit”, a mai scris Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externă iranian.

Iranul nu recunoaşte Israelul că stat.

  • Reacţia Germaniei

Berlinul, prin vocea ministrului de Externe Heiko Maas, a indicat faptul că propunerea „ridică unele semne de întrebare”.

„Doar o soluţie ce implică două state care este negociata şi acceptată de ambele părţi poate să ducă la o pace de durată între israelieni şi palestinieni. Pe această bază, este bine-venit orice efort desfăşurat astfel încât să pună în mişcare demult-amortitul proces de pace din Orientul Mijlociu”, a precizat Heiko Maas, citat de The Times of Israel.

  • Reacţia Turciei

Ankara a criticat în termeni duri planul lui Donald Trump, caracterizându-l drept „un plan de anexare menit să ucidă soluţia celor două state şi să uzurpe teritoriile palestiniene”.

„Aşa-zisul plan de pace al Statelor Unite este născut prematur. Poporul palestinian şi teritoriile lor nu pot fi cumpărate cu bani. Nu vom susţine niciun plan care nu este acceptat de Palestina. Pacea nu poate ajunge în Orientul Mijlociu fără că ocupaţia (israeliană – n.r.) să se încheie”, a precizat Ministerul de Externe turc.

  • Reacţia Iordaniei

Şi Amman-ul a avut o reacţie rapidă, tot prin vocea ministrului sau de Externe. Iordania a avertizat cu privire la „consecinţe periculoase ale paşilor unilaterali urmaţi de Israel, care sunt în măsură să creeze o nouă realitate la sol. Un stat palestinian cu Ierusalimul de Est ca şi capitală, fondat în baza soluţiei celor două state, este singura cale către o pace durabilă şi comprehensivă”.

  • Londra, singură (cu excepţia Israelului) care pare încântată de plan

Guvernul Boris Johnson a precizat că pactul propus de Donald Trump ar putea fi „un paz pozitiv înainte”.

„Liderii (Donald Trump şi Boris Johnson – n.r.) au discutat propunerea Statelor Unite de pace între israelieni şi palestinieni, care s-ar putea dovedi un pas pozitiv înainte”, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului Boris Johnson.

  • Ce intenţionează să facă Israelul în continuare

Potrivit presei israeliene, weekend-ul acesta, premierul Benjamin Netanyahu intenţionează să propună în cadrul guvernului anexarea Văii Iordanului, precum și a tuturor teritoriilor (inclusiv palestiniene) în care Israelul a construit așezări- ceea ce ar încălca dreptul internaţional şi ar crea un precedent foarte periculos.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Care sunt principalele prevederi ale „Înțelegerii Secolului”

Prevederile referitoare la Israel

  • Ierusalimul va rămâne capitalanedivizatăa Israelului;
  • Israelul va pastra o prezențăpermanentăîn Valea Iordanului;
  • Partea palestiniană va trebuisă recunoascăIsraelul ca stat;
  • Formarea unui comitet comun SUA-Israel pentru conceperea uneihărțimai „detaliată şi calibrată” menită să ducă lao recunoaştere „imediată” a statului palestenian;
  • Stabilirea unui teritoriu (învecinat celui israelian) care va compune statul palestinian, pentru momentul în care„condiţiile formării unui astfel de stat vor fi îndeplinite”;
  • Implementarea planului ce prevede existenţa a două state nu va afecta în niciun fel securitatea Israelului;
  • Regatul Iordaniei va activa ca garant al securităţii musulmanilor care se duc în pelerinaj pe „DomulCupolei Stâncii”;
  • Accesul la „DomulCupolei Stâncii”va fi garantat pentru toate religiile (iudaica, creştină şi musulmană) fără excepţii –că până acum;
  • Problema refugiaților palestinieni trebuie să fie rezolvata in fara granitelor Israelului.

Prevederile referitoare la statul palestinian

  • „Dublarea”teritoriului palestinian şi formarea unei capitale palestiniene în estul Ierusalimului în care Statele Unite îşi va crea o ambasadă;
  • Teritoriul care ar urma să compună statul palestinian va rămâne „deschis” timp de patru ani, Israelul neavând drept de intervenție. În acest timp, palestinienii vor putea să negocieze cu Israelul modul în care „Planul Trump” va fi implementat;
  • SUA va dona 50 de milioane de dolari statului palestinian;
  • Partea palestiniană trebuie să dezarmeze grupările”Hamas” şi „Jihadul Islamic” şi să adopte legi care să garanteze drepturile omului.

Foto: Cum ar urma să arate statul palestinian (sursă: Twitter / @WhiteHouse)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:01 - Diaspora a ajuns la 800.000 de voturi, aproape de milionul atins în turul 2 din 2019
21:51 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după numărarea a sub 9% din voturi: Marcel Ciolacu și surpriza scrutinului, independentul Călin Georgescu, ocupă primele două locuri
21:40 - Mircea Geoană: „Sunt momente extrem de complicate, mă rog la Dumnezeu ca să ne țină în siguranță”
21:31 - Nicolae Ciucă (PNL), declarații după ce, potrivit exit-poll-urilor, a ratat finala prezidențială: „După ce aflăm rezultate finale vom lua decizii” (VIDEO)
21:25 - George Simion crede că rezultatele exit-pollurilor sunt o manipulare: „Vom câștiga la numărătoarea corectă a voturilor”
21:15 - Lasconi (USR): Votul de azi e o moțiune de cenzură la adresa PSD-PNL. Săptămâna viitoare voi vorbi cu partidele de dreapta pentru a pregăti de o majoritate parlamentară. Dragi români, vă rog nu mă lăsați singură! (VIDEO)
21:11 - Marcel Ciolacu, declarații despre Călin Georgescu: „Partenerii de coaliţie n-au înţeles că la acest lucru duce o astfel de campanie”
20:59 - Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi intră în turul 2. Ce procente au obținut candidații
20:49 - Date exit-poll de la ora 20.00: Bătălie extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Surpriza colosală vine de la un independent
20:39 - Băsescu, ironii și hohote de râs în online, înaintea afișării rezultatelor exit-poll la prezidențiale: „Ghinion!!!!”