Pentagonul face ‘planificari prudente’ pentru situaţia în care Donald Trump va mai lua decizii surprinzătoare militare precum cea din Siria. Ce prevede planul

Publicat: 22 10. 2019, 18:50
Sursă: Hepta.ro & Wikipedia

Pentagonul a început conceperea unui plan de retragere rapidă a tuturor trupelor americane din Afganistan pentru situaţia în care Donald Trump decide subit să ordone o retragere, aşa cum a făcut-o în Siria, relatează NBC News.

Potrivit surselor NBC, aşa-numita „planificare prudenţa” pe care Pentagonul ar lua-o în calcul ar implica o retragere a tuturor celor 9.000 de soldaţi americani din Afganistan în doar câteva săptămâni.

Recent, preşedintele american şi-a reinoit angajamentul de a retrage trupele din Afganistan, cel puţin la nivel declarativ.

„Am fost ales ca să ne aduc soldaţii înapoi acasă”, a declarat Donald Trump, luni, în fața jurnaliştilor.

De precizat că, în ultimul an, Statele Unite a retras din Afganistan aproximativ 2.000 de soldaţi din rândul forțelor regulate. Dar chiar şi eventualitatea unei retrageri complete a trupelor americane, în Afganistan oricum vor rămâne aproximativ 2.800 de angajaţi ai firmelor private de securitate, angajaţi care în marea lor majoritate sunt foști militari din rândul forțelor speciale sau a forțelor regulate.

Foto: Militari americani (sursa foto: Facebook / US Army)

Este, totuşi, puţin probabil că Donald Trump să ia o decizie „surprinzătoare” de retragere din Afganistan din cauza implicaţiilor de natură politică (şi implicit electorală) pe care ar avea-o. Cel mult, o astfel de retragere ar putea fi ordonată într-un eventual al doilea mandat.

Asta pentru că partea americană doreşte să evite experienţa stânjenitoare a Războiului din Vietnam, atunci când retragerea trupelor americane a echivalat cu o înfrângere militară în faţa unui adversar mult mai slab (fie el şi susţinut de URSS).

Aşa se explică de ce Statele Unite urmăreşte de peste zece să obţină un acord cu talibanii, acord care să-i permită o retragere ordonată. Un acord trebuie, însă, să lase în urma regimul pseudo-democratic instalat în anii 2000′, un obiectiv menit să salveze ce-a mai rămas din imaginea de legimitate creată în anii 2000′ şi utilizată pentru justificarea invaziei Afganistanului.

La data invaziei, scopurile declarate ale invaziei fiind înlăturarea talibanilor şi distrugerea grupării Al-Qaida.