Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) declară coronavirus ‘urgență internaţională de sănătate’. Se așteaptă la o mai mare răspândire a virusului (VIDEO)

Publicat: 30 01. 2020, 22:25

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat, joi, coronavirus drept „urgență internaţională de sănătate” din cauza temerilor legate de o posibilă răspândire a viruslui în ţări cu sisteme de sănătate slabe.

„Nu ştim ce fel de pagube ar putea face acest virus dacă s-ar răspândi într-o ţară cu un sistem de sănătate mai slab (decât al Chinei – n.r.). Din aceste motive declar urgență internaţională de sănătate. Motivul din spatele acestei declaraţii nu este ce se întâmplă în China, ci ce se întâmplă în alte ţări”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom.

Pânăla această oră, numărul deceselor a ajunsla 170 în China. Potrivit OMS, au mai fost înregistrate98 de cazuri în 18 regiuni din afara Chinei, dar niciun deces.

  • Ce recomandăOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) comunității internaționale

Organizaţia se aşteaptă virusul să continue să se răspândeascăîn altețări. Prin urmare, toate ţările trebuie să fie pregătite să izoleze cazurile de infectare cu „2019-nCoV” (denumirea data coronaviruslui), şi să depună eforturi pentru supraveghere şi detectare timpurie a infecţiilor.De asemenea, vor trebui să urmărească traseele persoanelor infectate şi să împărtăşească toate informaţiile cu OMS.

Comitetul OMS nu recomandă, însă, impunerea de restricţii de călătorie pentru persoane şi mărfuri pe motiv că astfel de măsuri sunt „ineficiente” pe timpul unei urgenţe medicale şi că există riscul „divierii de resurse” care ar putea fi utilizate pentru alte intervenţii.

Impunerea de restricţii de călătorie se recomandă doar către zonele care au capacităţi reduse de a preveni sau de a combate virusul sau în zonele în care există un grad ridicat de transmisibilitate.

  • Ce recomandări areOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru China

Implementarea unei strategii cuprinzătoare de comunicare a riscurilor pentru informarea periodică a populației cu privire la evoluția virusului;

Implementarea de măsuri de prevenire și protecție a populației;

Îmbunătățirea măsurilor raționale de sănătate publică pentru izolarea focarelor existente;

Rezistența sistemului său de sănătate și protejarea forței de muncă din sănătate;

Îmbunătățirea supravegherii și căutarea activă a cazurilor de infecţie de pe teritoriul său;

Colaborarea cu OMS și partenerii săi, pentru efectuarea de investigații destinate înțelegerii epidemiologiei și evoluției viruslui, precum şi pentru găsirea de măsuri pentru a-l izola;

Împărtăşirea tuturor informaţiilor cu privire la toate cazurile umane constate până acum;

Consolidarea eforturilor de identificarea sursei zoonotice a focarului, și mai ales a potențialului de circulație (a focarului – n.r.);

Efectuarea de screening-uri la ieșirea de pe aeroporturile și porturile internaționale, cu scopul depistării timpurii a călătorilor simptomatici, pentru evaluare și tratament.

Foto: Directorul Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom (în stânga) și președintele chinez, Xi Jinping (sursă foto: Facebook / Tedros Adhanom)

Cu toate acestea, șeful OMS, Tedros Adhanom, a ţinut să laude China pentru „eforturile şi progresele” făcute de guvernul de la Beijing. Asta deşi, într-o primă fază, Beijingul indicase cifre care ulterior s-au dovedit a fi false (sau cel puţin incomplete) – după modelul consacrat de criza SARS din anii 2000′.

„Guvernul chinez merita a fie felicitat pentru măsurile extraordinare pe care le-a aplicat pentru a izola focarul, în ciuda impactul sociale şi economice pe care acele măsuri le au asupra poporului chinez”, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom.

„Am fi văzut mult mai multe cazuri în afara Chinei până acum. (…) Viteza cu care China a detectat focarul, a izolat virusul, a descoperit secvențializarea genomului (…) sunt foarte impresionante şi dincolo de cuvinte. La fel şi angajamentul Chinei către transparenta şi pentru ajutorarea altor ţări”, a adăugat el.

„Din multe punct de vedere, China impune un nou standard pentru modul de răspundere la focare, şi nu este o exagerare”, a mai spus şeful OMS.

Declarațiileşefului OMS, Tedros Adhanom