Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, ia în calcul o reducere a producţiei zilnice de petrol de 600.000 de barili din cauza crizei coronavirusului, care ar fi dus la o scădere drastică a preţului la petrol în Rusia, relatează Reuters.
„Recomandarea este pentru o tăiere de 600.000 de b/zi. Rusia a cerut mai mult timp pentru consultări”, a precizat o sursă din cadrul OPEC.
Măsură ar fi fost sugerată de Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC.
Dar Rusia s-ar împotrivi măsurii pe motiv că i-ar putea afecta bugetul de stat, unul şi-aşa afectat de preţul relativ scăzut al preţului din ultimii şase ani, precum şi de sancţiunile economice impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană pe fondul crizei din Ucraina. De precizat că bugetul Federaţiei Ruse depinde într-o măsură covârşitoare de exportul de resurse energetice, mai ales de petrol.
Moscova ar fi, însă, de acord cu menţinerea ratei actuale de producţie, estimta de Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) a se situa în jurul cifrei de 30 de milioane de barili de petrol pe zi.
Tot potrivit Reuters, măsura beneficiază şi de susţinerea Iranului care, pe fond, are tot interesul să susţină o astfel de iniţiativă din moment ce, oricum, exporturile sale de petrol s-au diminuat substanţial din 2018 încoace – când Donald Trump a reimpus sancţiunile economice.
Potrivit datelor Administraţiei Americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA), țările-membre OPEC au avut în 2019 un venit cumulat de 549 de miliarde de dolari numai din exportul de ţiţei. Cifră de anul trecut a fost semnificativ mai mică decât cea raportat în 2018, atunci când a fost raportat un total de 711 de miliarde de dolari.
Iar pentru anul 2020, Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) estimează pentru OPEC venituri doar uşor mai mari decât cele din 2019, de 580 de miliarde de dolari.
Cele mai mari venituri au fost raportate în 2012, atunci când ţările OPEC au înregistrat un venit cumulat de aproximativ 1,2 trilioane de dolari. La acea dată, însă, preţul unui baril de petrol depăşea 100 de dolari.
Foto: Evoluţia veniturilor OPEC în intervalul 2000-2019 (sursă foto: EIA)
În privinţa producţiei, în 2019, OPEC a avut o producţie totală estimată la 30,4 milioane de barili de petrol pe zi. Iar potrivit estimărilor EIA, în 2020 producţia ar urma să fie de 29,2 milioane de barili. Din acest punct de vedere, sursele americane par să fi luat deja în calcul reducerea producţiei de 600.000 de barili pe zi propusă de unii membri OPEC.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este condusă de facto de Arabia Saudită. Din ea mai fac parte Venezuela, Algeria, Congo, Iran, Gabon, Kuwait, Libia, Nigeria, Irak, Emiratele Arabe Unite, Guinea Ecuatorială şi Angola.
Foto: Membri OPEC (sursă foto: Facebook / OPEC)