Olanda a interzis oficial „burka” după mai bine de un deceniu de dezbateri. Cum stau alte state europene la acest capitol

Olanda a interzis oficial „burka” după mai bine de un deceniu de dezbateri. Cum stau alte state europene la acest capitol
foto: Pixabay

Autoritățile din Olanda au hotărât oficial să interzică purtarea vălului integral, așa-zisa „burka”, în anumite localități, din motive de „siguranță socială”, potrivit caleaeuropeana.ro.

De la 1 august 2019 va fi interzisă purtarea de haine care acoperă fața în tramvai, autobuz, metrou și tren, dar și în instituțiile de învățământ, îngrijire medicală sau Guvern. În aceste locații, este important pentru siguranța socială, ca orice față să fie ușor de recunoscut și fiecare să se poată privi reciproc. Prin urmare, nu este permisă purtarea de îmbrăcăminte care să facă fața de nerecunoscut, cum ar fi o «cască de față completă», balaclava sau burqa”, arată comunicatul Ministerului de Interne olandez.

În cazul în care o persoană are fața acoperită complet într-o instituție publică sau mijloc de trasnport, angajații acestora pot cere persoanei în cauză să îndepărteze ”îmbrăcămintea facială” sau să părăsească incinta sau mijlocul de transport. Dacă persoana implicată nu face acest lucru, poliția poate interveni și va risca să plătească și o amendă. (Interdicția se aplică vizitatorilor, angajaților, profesorilor, elevilor și pacienților). Potrivit Agerpres, amenda poate fi cel puțin 150 de euro.

Interdicția nu se aplică îmbrăcămintei necesare pentru protecția corpului, de exemplu în exercitarea unei profesii sau a unui sport. De asemenea, interdicția nu se aplică clienților, pacienților sau vizitatorilor acestora în casele de locuit, în instituțiile de îngrijire în care oamenii stau o perioadă mai lungă de timp. În cele din urmă, interdicția nu se aplică în timpul activităților festive și culturale.

Datele statistice arată că Olanda are undeva în jur de 17,1 milioane de locuitori, dintre care peste 800.000 sunt musulmani. Totuși, mai scrie publicația citată, publicul general tinde să supraestimeze acest număr.

Franța interzicea vălul integral în anul 2011, devenind astfel prima țară europeană ce lua această decizie. Danemarca a introdus aceeași regulă în urmă cu exact un an. În Germania, până în prezent au existat doar interdicţii izolate şi limitate, de exemplu, pentru funcţionarii publici în landul Hesse.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`