Oficiali numiți de Donald Trump, audiați cu ușile deschise în Congres. Cât de probabilă este o suspendare din funcţie a preşedintelui american

Publicat: 13 11. 2019, 17:56
Sursă foto: Photoshop Battles

Camera Reprezentanţilor (dominată de Partidul Democrat) a început, miercuri, primele audieri publice (până acum au fost cu uşile închise) în cazul suspendării din funcţie a lui Donald Trump, aratăCNN.

Primii oficiali care au intrat în audieri sunt ambasadorul american din Ucraina, William Taylor, şi secretarul de stat adjunct pe probleme europene şi euroasiatice, George Kent.

Preşedintele american, Donald Trump, este acuzat că a pus presiune pe Ucraina pentru a demara o investigaţie care l-ar viza pe fiul lui Joe Biden, acesta din urmă fiind principalul său contracandidat la funcţia de preşedinte. Donald Trump a negat acuzaţiile, caracterizându-le drept „o vânătoare de vrăjitoare”.

Pe 31 noiembrie, Camera Reprezentanților din Congresul SUA a adoptat, cu 232 de voturi „pentru” și 196 „împotrivă”, rezoluţia pentru demararea procedurii de destituire a președintelui republican Donald Trump.

În lunile următoarevor fi susţinute mai multe audieri publice, la capătul cărora ar putea (sau nu) fi supusă la votul camerelor reunite ale Congresului american suspendarea din funcţie a preşedintelui Donald Trump.

Este, însă, puţin probabil că Donald Trump să fie suspendat dat fiind faptul că Senatul este dominat de Partidul Republican, din care provine președintele american.

Camera Reprezentanţilor este dominată de Partidul Democrat și este condusă de Nancy Pelosi, un mai vechi oponent al lui Donald Trump. Este, totuşi, discutabil dacă Partidul Democrat chiar urmăreşte suspendarea din funcţie a lui Donald Trump, din simplul motiv că acesta îşi va încheia mandatul la începutul anului 2021. Mai degrabă, ar putea fi vorba de o încercare de a-i eroda imaginea până la alegeri şi de protejarea propriului candidat, Joe Biden.

Foto: Secretarul de stat adjunct pe probleme europene şi euroasiatice, George Kent (stânga) şi ambasadorul american din Ucraina, William Taylor (sursă foto: hepta.ro)

De ce informaţii ar fi interesat Donald Trump cu privire la relaţia fiului lui Joe Biden cu compania energetică Burisma, din Ucraina

În trecut, Hunter Biden a fost criticat pentru faptul că a fost membru al comitetului de administraţie al companiei energetice ucraineane, Burisma Holdings, o companie cu legături directe cu Federaţia Rusă. Asta în timp ce Administraţia Obama (din care chiar tatăl lui Hunter Biden făcea parte) impunea sancţiuni economice Federaţiei Ruse pentru anexarea Pen. Crimeea şi pentru crearea de instabilitate în estul Ucrainei.

Ulterior, chiar fostul vicepreşedinte american Joe Biden a recunoscut public că l-a constrâns pe preşedintele al Ucrainei de la acea dată pentru a-l concedia pe procurorul ucrainean care investiga corupţia din compania Burisma Holdings.