Noul șef al diplomației comunitare vrea că Uniunea Europeană să aplice ‘limbajul puterii pentru a contribui la o lume mai paşnică, prosperă şi dreaptă’. Realitatea cu care Uniunea se confruntă

Noul șef al diplomației comunitare vrea că Uniunea Europeană să aplice 'limbajul puterii pentru a contribui la o lume mai paşnică, prosperă şi dreaptă'. Realitatea cu care Uniunea se confruntă
Sursă foto: Hepta.ro & Facebook

Uniunea Europeană trebuie să folosească „limbajul puterii” în politica externă şi să o abordeze cu mai multă încredere, a declarat Josep Borrell, noul Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, citat de The Gurdian.

„Trebuie să vorbim la unison în limba intereselor şi valorilor noastre. Trebuie să folosim mai mult limbajul puterii, nu pentru a cuceri, ci pentru a contribui la o lume mai paşnică, prosperă şi dreaptă”, a precizt Josep Borrell într-o scrisoare adresată miniştrilor de externe din statele UE.

„Preţuim normele, dar le observăm reculul. Elogiem virtuţile interdependenţei economice, dar vedem cum sunt luate ostatice de politica puterii. Ne revendicăm în mod îndreptăţit statutul de ‘soft power’, dar competitorii noştri, rivalii noştri şi chiar aliaţii noştri tind să-şi convertească propria ‘soft power’ într-o ‘hard power’. Comerţul, tehnologia, banii şi informaţiile sunt transformate în arme”, a scris Borrell.

Termenul de „hard power” se referăla instrumente precum serviciile de informaţii, armată sau sancţiunile economice.

Iar termenul de „soft power” se referă la intrumente precum legăturile etnice (ex. legătura dintre România şi Rep. Moldova), capacitatea de a influenţa strict prin intermediul discursului (sau prin media) sau cultură (ex. muzică, istorie).

În geopolitică, amândouă categoriile de instrumente sunt utilizate, cel dintâi preponderent de statele cu capacităţi economice şi militare mai mari (ex. SUA, China, Rusia), în timp ce instrumentele din categoria „soft”power” sunt utilizate de statele cu posibilităţi mai reduse (ex. România). Experienţa istorică a arătat că, pe termen mediu şi lung, instrumentele de „hard power” sunt mai eficiente.

Josep Borrell a mai caracterizat şi Consiliul European drept mai degrabă „o Vale a Plângerii decât un centru de decizie, din cauză că este locul în care toate problemele umanităţii vin”.

„Ne spun de suferinţele lor, ne exprimăm condoleanţele şi îngrijorările, dar nu apare nicio capacitate de acţiune şi pur şi simplu mergem la următoarea (problemă- n.r.), a adăugat Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Consiliul European fiindorganismulcomunitarcel mai în măsură să stabilească direcţiile (comune sau separate) de politică externă ale Uniunii Europene – în Consiliul European discuţiile au loc la nivel de şefi de stat sau la nivel de membri ai guvernului.

Josep Borrell nu este, însă, primul care are o astfel de abordare, ambiţii similare având şi Franţa. De altfel, Uniunea Europeană a introdus de mai mulţi ani noţiunea de „politică externă şi de securitate comună”adică o politică externă pe care toţi membri UE să o urmeze. În practică, însă, această noţiune nu a funcționatniciodată şi este improbabil să funcțioeze atâta timp cât statele-membre UE îşi pun interesele naţionale deasupra celor supranaţionale.

Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă acordul dintre Germania şi Rusia pentru construirea gazoductelorNord Stream I şi Nord Stream II. Berlin a decis să coopereze (din nou) cu Rusia în ciuda faptului că cele două gazoducte asigură doar securitatea energetică a Germaniei şi o subminează pe cea Uniunii Europene per ansamblu.

Un alt exemplu îl constitutie atitudinea faţă de NATO (în esenţă singurul garant al securităţii militare a Uniunii Europene). Deşi statele-membre din estul Uniuniifavorizează o cooperare mai strânsă cu NATO, cele din vestul Europei sunt sceptice (sau chiar resping) o astfel de posibilitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:11 - Pensionarii care nu-și vor primi pensia până de sărbători. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru
17:52 - Polițist reținut de procurorii DNA! Accidente provocate intenționat pentru banii din asigurări
17:45 - Sondaj CIRA la comanda Newsweek: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în turul 2 la alegerile prezidențiale / Scorul partidelor la alegerile parlamentare
17:28 - Cătălin Drulă: Jucăm fără voia noastră într-o piesă scrisă în laboratoarele puterii. Singura șansă să stricăm un scenariu deja făcut, adică Ciolacu – Președinte, cu Simion în turul 2, este votul pentru Elena Lasconi (VIDEO)
17:18 - Adriana Bahmuțeanu a răbufnit după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Mi se pare un scenariu de filme horror”
17:07 - Inaugurarea Drumului Expres din Cluj, amânată. Printre provocările apărute se numără și relocarea unui deal
16:58 - Arbitru investigat de UEFA după ce ar fi prizat cocaină la EURO 2024
16:48 - Ovidiu Cîmpean (PNL): Faptul că Ciolacu îl apără pe Simion pe o discuție atât de importantă confirmă încă o dată că binomul PSD-AUR există, funcționează în subteran (VIDEO)
16:39 - Radu Mihaiu: Marcel Ciolacu ar trebui să ne lămurească dacă informațiile despre George Simion sunt la fel de relevante ca cele despre Diana Șoșoacă și ar fi putut duce la invalidarea candidaturii (VIDEO)
16:23 - Marcel Boloș: “Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024”. Ministrul a anunțat cum vor fi răsplătiți contribuabilii care și-au achitat la timp taxele și impozitele