Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor saudit, își asumă responsabilitatea pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. După care își găsește scuze

Publicat: 26 09. 2019, 20:48
Foto: Mohammed bin Salman (sursă: hepta.ro)

Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi-a asumat, joi, responsabilitatea pentru uciderea asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi pe data de 2 octombrie 2018, relatează publicaţia israeliană Haaretz, care citează un interviu acordat de prinţul saudit postului american de televiziune PBS.

El nu a indicat, însă, faptul că ar avea vreo vină directă, ci doar că asasinatul s-a petrecut „în tura lui”. Deşi regele Arabiei Saudite este Salman bin Abdulaziz Al Saud, în realitate regatul este condus de prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman.

„S-a întâmplat în tura mea. Eu sunt răspunzător pentru totul, pentru că s-a întâmplat în tura mea”, a precizat prinţul saudit în interviul acordat postului american de televiziune PBS.

Întrebat cum un astfel de asasinat s-ar fi putut întâmpla fără ca el să ştie, Mohammed bin Salman a răspuns: „Avem 20 de milioane de locuitori. Avem treimilioane de angajaţi guvernamentali”.

În plus, el a fost întrebat şi dacă era posibil ca angajaţi guvernamentali să folosească avioane private pentru a călători la Istanbul (locul unde a fost ucis jurnalistul).

„Am oficiali, miniştrii care urmăresc lucrurile, şi ei sunt responsabili. Ei au autoritatea să facă asta”.

Foto: Prințul Moștenitor saudit, Mohammed bin Salman (sursă: hepta.ro)

De precizat că de-a lungul timpului prinţul moştenitor saudit s-a confruntat cu numeroase acuzaţii cu privire la faptul că el ar fi fost, de fapt, persoana care a ordonat asasinatul. Acuzaţiile au fost, bineînţeles, respinse de oficialii saudiţi.

Potrivit unor divulgări ale publicaţiei turce „Sabah” de pe data de 11 septembrie, jurnalistul Jamal Khashoggi ar fi devenit suspicios încă din momentul intrării în consulatul saudit din Istanbul.

Acolo i s-ar fi spus că trebuie să se întoarcă la Riyadh (capitala Arabiei Saudite) întrucât pe numele lui ar fi existat un mandat emis de Interpol. Jurnalistul ar fi refuzat să se conformeze solicitărilor celor de la consulat, motiv pentru care ar fi fost ridicat cu forţa. Anterior însă, el ar fi apucat să transmită SMS-uri către fiul său.

Publicaţia turcă a precizat şi ca Jamal Khashoggi ar fi fost sufocat cu o pungă de plasatic pusă pe cap, pe înregistrarea citată auzindu-se şi sunete de luptă. Mai mult decât atât, înregistrarea ar fi surprins până şi momentul în care jurnalistul ar fi fost dezmembrat cu ajutorul unui legist.

Foto: Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (sursă foto: hepta.ro)

Jamal Khashoggi, care scria pentru publicaţia „Washington Post”, a fost văzut intrând în consulatul saudit din Istanbul pe data de 2 octombrie 2018. El intenţionând să obţină actele necesare pentru a se căsători. El nu a mai ieşit de acolo, în cele din urmă confirmându-se moartea acestuia. Corpul lui nu a fost recuperat nici până acum.