Mike Pompeo despre cum ‘lumea a fost făcută mai sigură’ prin uciderea comandantului iranian, Qassem Soleimani

Publicat: 06 01. 2020, 00:18

Ucidere comandantului iranian Qassem Soleimani a făcut lumea mai sigură, iar inacţiunea ar fi creat mai multe riscuri, a declarat duminica Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, citat de CNBC.

„Evaluarea informaţiilor arătau foarte clar că fără acţiune – permiţându-i lui Soleimani să-şi continue complotarea şi planificarea, campania sa de teroare – se crea mai mult risc decât dacă am fi acţionat aşa cum făcut-o„, a declarat Mike Pompeo.

„Ăsta era un om rău, aşa că l-am scos de pe teren. Şi asta e important pentru că tipul ăsta era lipiciul care complota împotriva Statelor Unite ale Americii, punând vieţi ale americanilor în pericol”, a adăugat Secretarul de Stat american.

Comentariile lui Mike Pompeo vin într-un context în care decizia lui Donald Trump de a-l ucide pe Qassem Soleimani a fost criticată atât în afara SUA, cât şi în interiorul ei.

Sursă foto: Facebook / US Army

  • De ce este atât de mediatizată uciderea generalului Qasem Soleimani

Generalul Qasem Soleimani era comandantul aşa-numitei „Forţe Quds”, care în esență este un segment al Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene (IRCG). Aceasta din urmă este considerată elita forţelor armate iraniene, iar în cadrul IRCG, „Forţa Quds” este, la rândul ei, considerată o grupare de elită.

„Forţa Quds” este, de regulă, desfăşurată pentru misiuni covert (adică secrete sau sub acoperire) în alte ţări, precum Siria, Liban, Irak, Yemen şi altele. Prin uciderea generalului, conducerea „Forţei Quds” a fost decapitată și teoretic operațiunile ei ar putea avea de suferit.

Uciderea generalului Qasem Soleimani este, însă, un eveniment major şi din cauza faptului că indică un eşec major al serviciilor de informaţii iraniene, care nu au reuşit să-i protejeze traseul. Astfel, ofiţerii operativi ai serviciilor susţinute de SUA au reuşit să-i transmită poziţia în timp util pentru a fi ucis.

Sursă foto: Facebook / US Army

  • De la ce a pornit întregul lanțde evenimente

Săptămâna trecută, Statele Unite a bombardat poziţii ale grupării Hezbollah din Şiria şi Irak ucigând cel puţin 25 de pesoane şi ranind alte 51. Atacul fiind justificat de Washington prin faptul că Hezbollah a rănit mai mulţi militari americani.

Hezbollah este considerată o grupare teroristă de către Statele Unite şi de ani buni a acţionat drept o extensie aIranului în Irak, Siria şi mai ales Liban – ţara pe care în linii mari o şi controlează.

Ulterior atacului,Iranul a avertizat Statele Unite cu „consecinţe”, iar pe 31 decembrie, ambasada Statelor Unite din Bagdad a fost atacată de câteva sute de „protestatari” pro-Iranieni (sau anti-SUA, conformIranului).

Ca urmare a acelui episod, preşedintele american Donald Trump a ameninţatIranu că va plăti„UN PREŢ FOARTE MARE”, ameninţare pe care Liderul Suprem alIranului nu a părut să o fi luat în serios.

La nici 24 de ore de la ameninţările lui Trump, generalulQasem Soleimania fost ucis.

Duminică, parlamentul irakian – puternic influenţat de Iran – a votat în favoarea retragerii trupelor străine de pe teritoriul ţării. Statele Unite încă mai are câteva mii de soldaţi în Iran, însă este discutabil dacă o astfel de măsură chiar ar duce la retragerea tuturor militarilor străini. Asta pentru că o bună parte a militarilor existenţi în Irak sunt mercenari (de regulă foşti militari de carieră) angajaţi de diferitele firme de securitate private. Astfel că rămâne de văzut dacă o astfel de măsură ar include şi aceşti militari.