Medicul chinez care a tras primul semnal de alarmă cu privire la coronavirus a murit. Fusese acuzat de Beijing de ‘comentarii false’, iar presa de stat chineză l-a declarat mort de două ori (VIDEO)
Medicul care a informat, pentru prima dată, opinia publică cu privire la coronavirusul „2019-nCoV” a murit, joi, într-un spital din Wuhan – zona-zero a virusului, raportează CNN.
Bărbatul, în vârstă de doar 34 de ani, contractase virusul în timp ce lucra în spital, după care, pe data de 30 decembrie, şi-a avertizat colegii cu privire la virus. El devenise suspicios după ce a întâlnit şapte cazuri de pacienţi ce prezentau simptome similare cu ale coronavirusului „SARS”.
La doar câteva zile după ce şi-a avertizat colegii, autorităţile i-au cerut să semneze o scrisoare în care „recunoştea” că „a făcut comentarii false” şi că „a perturbat, în mod sever, ordinea socială”. De altfel, acest gen de operare este caracteristic regimurilor autoritare.
Pe 10 ianuarie a postat pe reţelele de socializare cum a început să tuşească, să facă febră, pentru că două zile mai târziu să fie spitalizat. El a fost diagnosticat cu coronavirusul „2019-nCoV” de abia 20 de zile mai târziu.
Rapoartele cu privire la moartea lui au fost însă, conflictuale într-o primă fază. Astfel, iniţial, „Global Times” şi „People’s Daily” (două canale media controlate de Beijing) au raportat moartea medicului, pentru că spitalul în care se afla să raporteze că, de fapt, nu a murit. Acesta din urmă a indicat, în schimb, ca el se afla în stare critică şi că se încearcă resuscitarea lui.
Pe cale de consecinţă, „Global Times” şi „People’s Daily” şi-au şters postările care indicau moartea medicului. Până la urmă, spitalul în care se afla i-a confirmat decesul.
„Ne exprimăm regretul profund şi condoleanţele”, a precizat Spitalul Central din Wuhan.
Ulterior, şi canalele de presă controlate de Beijing au repostat informaţia privitoare la moartea lui.
Între timp pe reţelele de socializare circula înregistrări şi informaţii (neconfirmate) potrivit cărora autorităţile chineze ar băga persoane, cu forţa, în carantină, că ar stropi străzile oraşelor cu substanţe chimice a căror utilitate şi tip nu vor să o dezvăluie şi că sunt confiscate telefoane mobile (astfel încât să nu mai posteze).
- Reacţia din interiorul Chinei la vestea morţii medicului
Potrivit BBC, un val de furie a cuprins reţeaua de socializare „Weibo” (echivalentul chinez – şi cenzurat de stat – al Twitter). La scurt timp după vestea morţii lui, principalele hastag-uri de pe Weibo deveniseră „guvernul din Wuhan îi datorează Dr. Li Wenliang o cuza” şi „vrem libertate de exprimare”.
Cum era de aşteptat, amândouă hastag-urile au fost imediat cenzurate, sute de mii de comentarii ale utilizatorilor fiind şterse în doar câteva ore.
Foto: Răspândirea coronavirusului „2019-nCoV” (sursă foto: Twitter)
- Ce arată cifrele oficiale şi cele neoficiale
Media de vârsta a infectărilor cu coronavirusul „2019-nCoV” este de 49-56 de ani.
În momentul de faţă, cifrele oficială arată un număr de 630 de persoane decedate, şi alte peste 30.000 infectate. Cifre neoficiale pun, totuşi, numărul deceselor char şi la peste 24.000 de decese, iar cel al infectărilor la peste 154.000.
Coronavirus: Peste 630 de morți și 30.000 de cazuri de infecție
Cu toate acestea, în ciuda numărului tot mai mare de informaţii şi înregistrări care indică o scăpare de sub control a situaţiei, șeful OMS, Tedros Adhanom, a ţinut să laude China pentru „eforturile şi progresele” făcute de guvernul de la Beijing.
„Guvernul chinez merita a fie felicitat pentru măsurile extraordinare pe care le-a aplicat pentru a izola focarul, în ciuda impactul sociale şi economice pe care acele măsuri le au asupra poporului chinez”, declara şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom, în urmă cu o săptămână.
„Am fi văzut mult mai multe cazuri în afara Chinei până acum. (…) Viteza cu care China a detectat focarul, a izolat virusul, a descoperit secvențializarea genomului (…) sunt foarte impresionante şi dincolo de cuvinte. La fel şi angajamentul Chinei către transparenta şi pentru ajutorarea altor ţări”, mai spunea el.
„Din multe punct de vedere, China impune un nou standard pentru modul de răspundere la focare, şi nu este o exagerare”, a mai adăugat şeful OMS.
Interiorul unui spital improvizat de autorităţile chineze pentru tratarea (sau mai degrabă izolarea) celor infectaţi cu coronavirusul „2019-nCoV”
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.