Marea Britanie trebuie să fie pregătită să poarte război fără ajutorul Statelor Unite, a declarat secretarul pentru Apărare britanic, Ben Wallance, citat de BBC.
El şi-a susţinut afirmaţia argumentând că „este ţinut treaz” de posibilitatea că Statele Unite să renunţe la rolul său de lider mondial sub Administraţia Trump – deşi, cel puţin până acum, Donald Trump a indicat exact opusul.
„Mă îngrijorează dacă Statele Unite renunţa laa rolul său de lider mondial. Asta ar fi rău pentru lume şi rău pentru noi. Ne pregătim pentru ce e mai rău şi speram pentru ce e mai bine”, a declarat Ben Wallace.
Un astfel de scenariu ar forţa Marea Britnie să-şi regândească planurile de apărare, a mai fost de părere secretarul pentru Apărare britanic.
„Pe parcursul ultimului an, a trebuit să ne retragem din Siria, iar după aceeaa, referindu-se la Irak, Donald Trump a precizat NATO ar trebui să preia operaţiunile şi să facă mai mult în Orientul Mijlociu”, a adăugat secretarul pentru Apărare britanic.
De precizat că forţele armate NATO sunt, în proporţie de aproape 80%, compuse din trupe americane, iar comandamentul de rang înalt este, de asemenea, condus de Statele Unite.
„Suntem foarte dependenţi de susţinerea aeriană americană şi de serviciile de informaţii americane, precum şi de supraveghere şi recunoaştere. Trebuie să ne diversificăm activele”, a completat Ben Wallace.
De mai multe decenii Statele Unite şi Marea Britanie au o aşa-numită „relaţie specială” care de multe ori a dus la o cooperare foarte strânsă între cele două ţări pe plan strategic, militar şi informativ. Aşa se explica, de exemplu, de ce Marea Britanie a susţinut (şi nu doar la nivel declarativ) mai toate operaţiunile militare importante americane (inclusv pe cele din Orienjul Mijlociu).
Potrivit datelor oferite de Stockholm Internaţional Peace Research Institute (SIPRI) pentru anul 2018, Marea Britanie a dedidcat aproximativ 50 de miliarde de dolari cheltuielilor militare, clasându-se pe locul şapte în lume din acest punct de vedere. Prin comparaţie, Statele Unite a dedicat 649 de miliarde.
Cel mai probabil că, de fapt, cheltuielile militare sunt chiar mai mari de atât întrucât ele nu includ şi programele de cercetare civile, dar al căror obiect de cercetare poate avea şi aplicabilitate militară.
Foto: Secretarul pentru Apărare britanic, Ben Wallace (sursă foto: hepta.ro)