Locul din Oceanul Pacific în care au murit de foame un milion de păsări, în mai puţin de un an. Care sunt cauzele (FOTO)

Sursă: Wikipedia & Wikipedia

Aproximativ un milion de păsări au murit de foame în mai puţin de 12 luni, în intervalul 2015-2016, într-o zonă dn nord-estul Oceanului Pacific denumită de cerecetatori drept „Pata”, relatează CNN.

Păsările, a căror dieta este compusă exclusiv din peşti, par să fi murit de foame, cadavrele lor fiind aduse de pe malurile Californiei şi Alaskăi. A fost una dintre cele mai mari decese în masă din rândul păsărilor, din istorie.

Pe lângă păsări, un număr mare de decese ar fi fost înregistrat şi în cazul leilor de mare, balenelor şi al papagalului de mare.

Potrivit cercetătorilor, locul în care au murit şi denumit de ei drept „Pata” ar fi o secţiune Oceanului Pacific unde apa este foarte caldă.

„Pata” ar fi început să apară în 2013 şi ar fi continuat şi în 2015-2016, la dezvoltarea lui contribuind şi fenomenul El Nino. Zona respectivă ar avea o lungime de 1.600 de kilometri şi o temperatură de 3-6 grade Celsius. Iar curenţii ar fi blocat căldura în acea zonă a oceanului.

Acele câteva grade în plus au dus la scăderea producţiei unor alge microscopice cu care se hrăneau mai multe animale, de la crabi, până la balene. În schimb, a fost stimulată apariţia unor alge nocive vieţii marine, care a ucis multe animale. Dar efectele „Petei” ar putea avea consecințe și pe termen lung intrucat ar fi afectat chiar rata de reproducere al păsărilor. Pe fondul lipsei de hrană,multe colonii de păsări nici măcar nu au depus ouă.

„Amploarea acestui eşec (de a depune ouă – n.r.) este fără precedent. A fost şocant şi alarmant”, a precizat John Pliatt, un cercetător din cadrul Universităţii din Washington, implicat în studiu.

Partea şi mai alarmantă pentru cercetători este faptul că o altă pată, similară cu cea din nord-estul Pacificului, a apărut şi în apropiereaNoii Zeelande. Aceea este, însă, mult mai mare, având o suprafaţă de aproximativ 640.000 de kilometri (de trei ori suprafaţa României). Potrivit estimărilor, pe fondul încălzirii globale, acest gen de fenomene vor fi tot mai frecvente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră