Klaus Iohannis despre o mai mare implicare în Orientul Mijlociu: ‘România este interesată să facă parte din statele care se ocupă şi de acţiuni de reconstrucţie’ (VIDEO)

Publicat: 09 01. 2020, 18:29
Sursă foto: Hepta.ro & Twitter

România ar fi interesată să facă parte din rândul statelor care se ocupa de acţiuni de reconstrucţie implicare, în situaţia în care NATO se va implica mai mult în Orientul Mijlociu, a declarat preşedintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă, de joi.

Întrebat ce ar putea însemna „o implicare mai mare a NATO” în Orientul Mijlociu, preşedintele a răspuns că: „Ce anume ar însemna asta vom vedea în discuţiile care urmează şi între miniştrii afacerilor externe şi specialiştii NATO. Dar este clar că trebuie să se lucreze cel puţin în planul securităţii unde, sigur, NATO se poate implica mai mult prin personal de instruire. Dar trebuie să avem în vedere şi al doilea, cel al reconstrucţiei. Şi aici şi România este interesată să facă parte din statele care se ocupă şi de acţiuni de reconstrucţie”, a declarat Klaus Iohannis.

Declaraţiile preşedintelui coincid cu cele ale premierului Ludovic Orban, care l-a asigurat, joi, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg că România va contribui în situaţia în care Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) va considera importantă o implicare mai intensă împotriva terorismului din Orientul Mijlociu.

Şeful statului a mai precizat şi că România nu este vizata de ameninţările Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene, chiar dacă lucrurile trebuie luate totuşi în serios.

„Se poate constata, evident, o oarecare calmare a situaţiei. (…) Este momentul să intervină toate diplomaţiile pentru a consolida aceasta detensionare”, a spus preşedintele.

Întrebat dacă oficialii şi militarii romani s-ar afla în pericol din cauza tensiunilor actuale din Orientul Mijlociu, preşedintele a răspuns că: „Oficialii români sunt în reprezentantele noastre diplomatice şi deocamdată nu avem semnale că sunt sub vreo ameninţare directă. Militarii care sunt implicați în proietele de instruire a forţelor irakiene au fost temporar relocati într-o locaţie sigură, unde aşteaptă calmarea acestei situaţii, după care, şi în viziunea NATO, îşi vor relua activitatea. Iar cei care nu sunt direct implicaţi în acţiuni, dar sunt în contintenge în aşteptare, vor rămâne în această situaţie (adică în aşteptare – n.r.), a răspuns Klaus Iohannis.

Preşedintele a indicat şi faptul că, în cadrul discuţiile avute de el cu preşedintele Donald Trump, nu s-a pus problema relocării trupelor americane din Turcia, în România.

„Au existat diferite discuţii cu partenerul american pentru a evalua cum putem să continuăm cooperarea şi colaborarea. Însă nu s-a discutat în concret despre relocarea unor baze din alte ţări în România”, a răspuns preşedintele.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.