În aceeaşi zi în care medicul Li Wenliang murea, autorităţile chineze îl ‘reduceau la tăcere’ pe un jurnalist care a transmis informaţii despre coronavirus (VIDEO)
Autorităţile chineze au reţinut un jurnalist independent care făcea reportaje critice cu privire la modul în care este gestionatăcriza coronavirusului „2019-nCoV”, rudele lui fiind îngrijorate cu privire la starea lui, arată CNN.
Arestarea jurnalistului Chen Qiushi a avut loc joi, adică în aceeaşi zi în care medicul Li Wenliang murea, un moment care a generat o stare de profundă nelinişte în China șicare a dus la tot mai multe cereri de „libertate de exprimare” în rândul populaţiei. Regimul comunist a avut, însă, grijă să cenzureze pe cât posibil reţelele de socializare, eliminând orice postare legată de noţiunea de „libertate de exprimare”.
Potrivit Hong Kong Free Press, jurnalistul Chen Qiushi s-a dus în Wuhan pe 24 ianuarie 2020 pentru a raporta direct din zona de carantină. El mai făcuse reportaje anti-Beijing şi în timpul protestelor din Hong Kong, fiind un cunoscut al autorităţilor comuniste.
Între timp, pe reţelele de socializare au început să apară mai multe înregistrări din care reiese că autorităţile îşi obligăpopulaţia să stea închisă în casă. În plus, exista înregistrări cu situaţii în care intrările în blocuri sau în apartamente sunt sudate, nefiind clar dacă cu tot cu locatari înăuntru.
Joi, medicul care a informat, pentru prima dată, opinia publică cu privire la coronavirusul „2019-nCoV” a murit în acelaşi spital din Wuhan în care lucra – zona-zero a virusului
Bărbatul, în vârstă de doar 34 de ani, contractase virusul în timp ce lucra în spital, după care, pe data de 30 decembrie, şi-a avertizat colegii cu privire la virus. El devenise suspicios după ce a întâlnit şapte cazuri de pacienţi ce prezentau simptome similare cu ale coronavirusului „SARS”.
La doar câteva zile după ce şi-a avertizat colegii, autorităţile i-au cerut să semneze o scrisoare în care „recunoştea” că „a făcut comentarii false” şi că „a perturbat, în mod sever, ordinea socială”. De altfel, acest gen de operare este caracteristic regimurilor autoritare.
Pe 10 ianuarie a postat pe reţelele de socializare cum a început să tuşească, să facă febră, pentru că două zile mai târziu să fie spitalizat. El a fost diagnosticat cu coronavirusul „2019-nCoV” de abia 20 de zile mai târziu.
Foto: Jurnalistul Chen Qiushi (sursă: Twitter / @chenqiushi404)
Autorităţile chineze iau, cu forţa, mai multe persoane suspectate că ar fi infectată cu coronavirusul „2019-nCoV”
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Străzile oraşului Wuhan, pustii. Wuhan are o populaţie de aproximativ 11 milioane
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.